latinica  ћирилица
09/09/2019 |  22:13 | Аутор: СРНА

Благојевић: Сачувати од заборава егзодус Срба са Возуће

Предсједник Завичајног удружења Завидовићана Зоран Благојевић рекао је да је падом Возуће 10. септембра 1995. године довршено етничко чишћење више од 40.000 Срба са подручја Зенице, Жепча, Бановића и Завидовића које је реализовано у етапама, немилосрдно, сурово и уз подршку тадашње политике међународне заједнице.
Возућа - Фото: Press
ВозућаФото: Press

Благојевић је изразио захвалност српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику и предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић за присуство вечерашњој академији "Егзодус и трајање", с циљем да злочини над Србима буду сачувани од заборава.

Он је подсјетио да је тог 10. септембра у офанзиви такозване Армије БиХ под називом "Ураган" и "Фарз" спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за 129 још трага.

Благојевић захтијева да одговарају и буду процесуирани сви почиониоци злочина над Србима, као и они који по командној дужности злочине нису спријечили.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић истакао је значај академије и марша "Стазама егзодуса", које организује Завичајно удружење Завидовићана, у оквиру обиљежавања 24 године од прогона Срба из Возуће, насеља у долини ријеке Криваје и са јужног дијела Озрена.

Он је нагласио да је важно сачувати успомену на егзодус Срба који су протјерани са вјековних огњишта и истакао да је Добој својевремено највише прихватио расељено становништво са тог подручја.

- Сама посјета предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика говори да нећемо одустати, да ћемо истрајавати у тражењу истине, јер је највећи број несталих у Српској на Возући и Озрену - навео је Јеринић.

Вечерашњој академији присуствовали су и некадашњи ратни комадант Граничног пука Војске Србије на Кошарама пуковник Душко Шљиванчанин, ветеран са Кошара Ненад Станић, аташе Војске Србије у БиХ пуковник Данко Штрбац, конзул Србије у БиХ Владимир Николић.

Шљиванчанин је указао на сличност страдања зарад опстанка на вјековним огњиштима Возућана на Возући са битком на Кошарама 1998. године, када се сукобила Војска Србије са терористичком ОВК, подржаваном од регуларне Војске Албаније и НАТО авијације, а што је нијемо посматрао и подржавао дио међународне заједнице.

Он је поздравио државничке одлуке предсједника Србије Александра Вучића и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика о заједничком обиљежавању свих заједничких празника.

- Да се на духовни начин заједно оплакују најмилији, те прослављају успеси Србије и Републике Српске - нагласио је Шљиванчанин.

Академији су присуствововали и представници Оружаних снага БиХ, посланици у Народној скупштини Српске и парламенту БиХ, начелник општине Петрово Озрен Петковић, представници других локалних заједница, борачких организација и Српске православне цркве.

Присуствовали су и директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић и предсједник Одбора за тражење заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Марко Грабовац.

Академију је организовало Завичајно удружење Завидовићана са сједиштем у Добоју поводом 10. септембра 1995, када су Срби из Возуће протјерани са вјековних огњишта у офанзиви такозване Армије БиХ под називом "Ураган" и "Фарз", по директној наредби Алије Изетбеговића који је као приоритетни циљ одредио спајање тузланског и зеничког басена.

У офанзиви 10. септембра учествовало је 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ, укључујући одред "Ел муџахедин", потпомогнути НАТО авијацијом и снагама за брзе интервенције.

Тада је спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за 129 још трага.

Падом Возуће довршено етничко чишћење више од 40.000 Срба са подручја Зенице, Жепча, Бановића и Завидовића, које се спроводило у етапама, немилосрдно, сурово и уз подршку тадашње политике међународне заједнице.

У Возући ће сутра бити одржан марш "Стазама егзодуса" у оквиру обиљежавања 24 године од прогона Срба из Возуће, насеља у долини ријеке Криваје и са јужног дијела Озрена, које организује Завичајно удружење Завидовићана из Добоја.

Марш "Стазама егзодуса" почеће у 7.30 часова у Тумарама на Озрену. Стаза којом ће се кретати учесници марша дуга је 22 километра, а завршиће се у насељу Стог код Возуће у општини Завидовићи.

Ријеч је о "камионском путу" који иде правцем Бријесница Горња, Кврга, Малчићи, Боровци, Лозна, Стог, којим су се Срби из Возуће и долине Криваје повлачили пред припадницима такозване Армије БиХ.

Час историје биће одржан током одмора на Прокопу. Након марша, грађани ће се окупити код Цркве Светог Ђорђа у Стогу у којој се налази спомен-обиљежје погинулим и несталим борцима, гдје ће бити служена литургија и положени вијенци.

Вијенци ће бити положени и код споменика и крста подигнутих као знак сјећања на двадесет једног свирепо убијеног српског војника и цивила, чији су посмртни остаци, махом обезглављени, пронађени након завршетка рата