latinica  ћирилица
10/09/2019 |  07:42 ⇒ 08:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Парламент одбацио Џонсонов приједлог о расписивању избора

Британски парламент одбацио је приједлог премијера Бориса Џонсона да распише изборе, гласајући рано јутрос против тога.

Да би се расписали избори, парламенту је било потребно 434 гласова, односно двије трећине од 650 представника у Доњем дому парламента, преноси Ројтерс

Токо гласања, само 293 њих је подржало његов приједлог.

Претходно је британска краљица Елизабета дала коначно одобрење закона којим се спречава премијер Борис Џонсон да изведе земљу из ЕУ без споразума 31. октобра.

С друге стране, Џонсон је бранећи свој став о изборима у парламенту, рекао да је то једини начин да се Брегзит помјери са мртве тачке.

- Господине предсједавајући, поново подносим приједлог за пријевремене опште изборе, не желим то, надао се да би овај корак био непотребан - рекао је Џонсон, преноси Ројтерс.

- Ипак сам прихватио стварност да су избори једини начин да се помјеримо са мртве тачке и да служимо националном интересу тако што ћемо дати ономе ко буде премијер најјачи могући мандат да преговара о нашој земљи на Европском савјету сљедећег мјесеца - изјавио је он.

Џонсон је рекао да ће, ако парламент не буде гласао за изборе, он отићи на самит ЕУ сљедећег мјесеца тражећи договор, али да неће тражити још једно одлагање Брегзита.