latinica  ћирилица
10/09/2019 |  11:34 ⇒ 18:12 | Аутор: СРНА

Вишковић: РУГИПП има одријешене руке да запосли више људи

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове има одријешене руке да запосли довољан број људи како би биле убрзане процедуре рјешавања имовинскоправних односа.

- Влада је одобрила и ребаланс буџета РУГИПП-у и недостатак кадра не смије бити препрека. Нама је најмањи трошак плата неког човјека који ће да ради свој посао и да завршимо ту експропријацију и имовинскоправне односе што прије - рекао је Вишковић новинарима на Мраковици, гдје се данас и сутра одржава годишњи састанак руководства и шефова подручних јединица ове управе.

Он је нагласио да је РУГИПП носилац послова експропријације, те да ће Влада, ако треба, донијети нова законска рјешења, лекс специјалис законе.

- Ми ћемо то радити како бисмо те процедуре смањили. Не можемо више дозволити себи луксуз да за одређене ствари чекамо годину, двије, три, него морамо то брзо рјешавати. Да бисмо уопште дошли у позицију да покренемо инвестиционе циклусе на ауто-путевима, хидроцентралама, магистралним и регионалним путевима, главни услов почетка било каквих радова је рјешавање имовинскоправних односа - истакао је Вишковић.

Он је навео примјер старог пута између Фоче и Шћепан Поља који постоји више од 50 година за чију су реконструкцију обезбијеђени пројекти и средства, али се испоставило да нису ријешени имовинскоправни односи и да ће њихово рјешавање трајати двије-три године.

Директор РУГИПП-а Босиљка Предраговић рекла је да се траже смјернице када је ријеч о новом запошљавању, односно нова средства која су потребна Управи како би испратила све будуће инфраструктурне пројекте и ријешила имовинскоправне односе у поступцима експропријације.

- Очекујемо да ће анализа овогодишњег састанка такође указати на то гдје су проблеми како бисмо могли да их ријешимо у наредном периоду - навела је Предраговићева.

Она је подсјетила да је прошлогодишњи састанак довео до промјене седам шефова подручних јединица.

- У наредном периоду то такође планирамо тамо гдје смо видјели да нису одговорили задатаку, гдје подручна јединица има застој у раду, а такође гдје се и грађани као крајњи корисници наших услуга жале и на лични однос државних службеника према њима - истакла је Предраговићева.

Начелник Одјељења за привреду у Правобранилаштву Републике Српске Владо Јовић рекао је да је овај састанак прилика да се дође до заједничких закључака и смјерница који ће бити кориштени у раду.

- Прије свега то се односи на инфраструктурне пројекте изградње ауто-путева на територији Републике Српске гдје у наредном периоду предстоји велики задатак и за Правобранилаштво и за РУГИПП. Знамо да рјешавање имовинских односа представља предуслов за почетак изградње ауто-путева Приједор-Бањалука и Бијељина-Вукосавље - навео је Јовић.

РУГИПП једном годишње организује заједнички састанак руководства и шефова свих 48 подручних јединица на којем се анализира досадашњи рад и утврђују смјернице за даље активности с циљем квалитетнијег пружања услуга грађанима и стварања предуслова за реализацију капиталних инвестиција и пројеката од општег интереса.