latinica  ћирилица
10/09/2019 |  11:51 ⇒ 12:34 | Аутор: СРНА

Честитке ученицима бањалучке Гимназије за успјех на такмичењу у Москви (ФОТО)

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић честитао је данас ученицима бањалучке Гимназије на медаљама које су освојили на Међународној олимпијади метропола у Москви, те додао да је Бањалука била најмања метропола на том такмичењу, што није била препрека за њене гимназијалце да остваре одличне резултате.

Ученици бањалучке Гимназије освојили су екипно треће мјесто, те неколико медаља на такмичењима из математике, физике, хемије и информатике, а ово им је трећа година за редом да учествују.

Радојичић је новинарима након пријема за ученике истакао да је Бањалука на том такмичењу била најмањи град по величини и броју становника, међу Пекингом, Њу Делхијем, Москвом, Берлином.

- Ми смо ставили мале билборде захвалности да подсјетимо јавност и Бањалуку да имамо дивне младе људе у нашем граду - рекао је Радојичић.

Он је изразио наду ће Бањалука наредне године бити поново позвана, не зато што има пријатељске везе са Москвом, него зато што су то заслужили ови млади људи који су својим резултатом показали да заиста оправдано учествују тамо, без обзира што је Бањалука далеко мања од многих других метропола.

На питање да ли град има намјеру да мотивише или стипендира ове младе људе, Радојичић је рекао да сви средњошколци и студенти имају право на стипендије у неколико категорија - по успјеху, за дефицитарна занимања и социјалне категорије, истичући да је у току јавни позив за ученичке стипендије.

Фото: СРНА

- Сви најбољи средњошколци имају право да се пријаве на стипендирање - нагласио је Радојичић.

Марко Јојић, који је на четвртој Међународној олимпијади метропола освојио среберену медаљу на такмичењу из математике, изразио је задовољство што је имао прилику да се такмичи и види Москву.

- Такмичио сам се са ученицима из 45 градова који су већи од Бањалуке. Ту су вишемилионски градови као Москва, Санкт Петерсбург, Шангај и други, у конкуренцији са њима сам успио да остварим врло добар резултат - навео је Јојић.

Он је рекао да је задовољан постигнутим резултатом, те да се нада да ће догодине резултати бити још бољи.

Јојић је навео да је успио да буде међу топ 20 одсто, што је било довољно за сребрну медаљу, те подсјетио да је и прошле године учествовао на Међународној олимпијади метропола када је освојио бронзу.

Ученици бањалучке Гимназије су на четвртој Међународној олимпијади метропола, која је одржана од 1. до 6. септембра у Москви, освојили сребро и бронзу из математике /Марко Јојић и Јован Вуковић/, бронзу из физике /Сергеј Крчмар/ и двије бронзе из информатике /Марко Димитрић и Леон Косић/, док су у екипном пласману заузели треће мјесто.

На Олимпијади метропола 2017. године ови гимназијалци освојили су сребро и бронзу из математике, бронзу из физике и бронзу из информатике, а 2018. године бронзу из математике и двије бронзе из физике.

У оквиру Међународне московске седмице образовања одржан је и Форум о образовању под називом "Град за образовање", на којем је учествовала и делегација града Бањалука, предвођена замјеником градоначелника Срђаном Амиџићем.

Форум представља водећу платформу за умрежавање стручњака и лидера из области образовања из цијелог свијета, а ове године бавио се питањима трендова у развоју припремног струковног образовања, осмишљавања начина учења за професије будућности, утврђивања методологије компетентности и процјене знања и вјештина у 21. вијеку, као и бољег искориштавања градских простора и површина у образовном процесу.

Град је подржао одлазак ученика Гимназије и њихових професора у Москву.