latinica  ћирилица
10/09/2019 |  12:02 ⇒ 12:07 | Аутор: СРНА

Шпирић: Нема рјешења ако исто виђење БиХ имају муџахедини и актуелни политичари

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић упозорио је да је опасно за будућност ако се подудара виђење БиХ припадника одреда "Ел муџахид", који су се борили на страни Бошњака, и садашње политичке структуре у Сарајеву.

Оцијенивши да у БиХ постоји концепт шеријатске државе у којој се бришу демократски пронципи и моћ се концентрише у једном човјеку и партији, Шпирић је за Н1 објаснио да се коалиција око СДА формирала на савазу против политичких представника Срба и Хрвата те да се методама уцјена спречава формирање власти и напретка БиХ.

- Наравно да јединица одреда "Ел муџахид" није ратовала за Бошњаке да би подразумијевала учешће Срба и Хрвата у власти. Ваљда су они тада видјели неку другу државу. Само је питање да ли се њихово виђење подударило са садашњим политичким структурама. Ако јесте ми смо у већем проблему него што се мисли. Ако нису нека кажу да нису - рекао је Шпирић, који је и потпредсједник СНСД-а.

На питање зашто шеријатску државу и муџахедине помиње у актуелном тренутку, Шпирић је рекао да хоће да отворено говори о "нашој земљии ако је наша", док је за Сарајево рекао да га он доживљава својим, али не и Сарајево њега.

Шпирић је нагласио да је изузетно лош положај Срба у Федерацији БиХ и да их скоро и нема у овом ентитету.

- Већ имате шале и вицеве на рачун Срба па кажу да је ЛГБТ заједница у бољем положају од Срба у Грахову и Дрвару - додао је Шпирић и подсјетио да 25 година од Дејтона није попуњен клуб Срба у Дому народа федералног Парламента.

- У Републици Српској Хрвати и Бошњаци имају сва права загарантована Уставом и попуњени су њихови клубови народа - рекао је Шпирић.

Он је додао да не постоји искрена жеља да се формира власт на ниову БиХ јер је коалиција окупљена око СДА формирана као савез против предсједника СНСД-а Милорада Додика и лидера ХДЗ-а Драгана Човића.

- Ако је створен савез против побједника у Републици Српској и код хрватског народа, ја напросто не видим рјешења. Ваљда је логично да се формира савез који ће да сарађује, рјешава проблеме и тражи компромис, али се у Сарајеву то не жели - изјавио је Шпирић.

Он сматра да је проблем што се с предсједником СНСД-а Милорадом Додиком не разговара него се жели приказати да је пораз Додика успјех за БиХ.

Шпирић је нагласио да је СНСД ушао у страначке разговоре без било каквог условљавања и да је власт могла бити формирана још у јануару.

Говорећи о АНП-у, Шпирић је оцијенио да је нељудски да се ултиматум о усвајању тог плана поставља власти која још није изабрана, а да постојећа власт не жели да се тај исти проблем ријеши и остаје у власти.

- У изјави коју су потписали страначки лидери пише да ће се поштивати закон и Устав, али нигдје не пише да ће неко некоме издиктирати како мора писати у неком документу - истакао је Шпирић.

Он је закључио да је легитимно право Народне скупштине Републике Српске да расправља о имплементацији изборних резултата те да је, према његовом мишљењу, сазрело вријеме да се народни посланици о томе изјасне.

Шпирић је поручио да сви они који мисле да ће рјешење за БиХ стићи извана нису у праву, јер је једини успјех за БиХ могуће постићи унутрашњим договором.