latinica  ћирилица
10/09/2019 |  13:20 ⇒ 14:15 | Аутор: СРНА

Обиљежено 27 година од страдања Срба из засједе на Црном врху

Парастосом, полагањем вијенаца и прислуживањем свијећа на Спомен-плочу на Црном врху код Зворника данас је обиљежено 27 година од страдања 11 припадника Војске Републике Српске, полиције и цивила, које су тога дана 1992. године из засједе убили сребренички муслимани.
Зворник - сјећање - Фото: СРНА
Зворник - сјећањеФото: СРНА

Парастос је служило мјесно свештенство, а вијенце су положиле породице погинулих, представници Републичке и градске организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, представници града Зворника и зворничке Полицијске управе, те борачке организације из Братунца и Шековића.

Замјеник предсједника Организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Српске Вељко Лазић рекао је да се не смије никада заборавити овај злочин над српским народом и да се мора обиљежавати датум страдања да остане у сјећањима садашњих и будућих генерација.

- Морамо се сјећати српских жртава, јер је тренутна ситуација у БиХ таква да за злочине над српским народом нико не одговара, захваљујући нераду и Тужилаштва и Суда БиХ - рекао је Лазић.

Он је нагласио да се мора нешто мијењати и у раду Института за тражење несталих БиХ, јер је та институција тотално заказала када је ријеч о српским жртвама.

Он је подсјетио да Република Српска потражује још 1.662 тијела српске националности од којих је око хиљаду цивила, док су остали припадници Војске Републике Српске.

- Управо зато, крајње је вријеме да се изврши тотална реорганизација овог института и врати тражење несталих на ниво ентитетског тражења као што је то и раније било - рекао је Лазић.

Предсједник градске Борачке организације Зворник Лазар Ристић истакао је да Тужилаштво БиХ нема слуха за процесуирање ратних злочина које су починили муслимани над Србима, али да је веома активно када треба да се воде процеси које су наводно починили Срби.

- Овај злочин на Црном врху код Зворника није ничим изазван. Није био чак ни војни циљ него пут којим су пролазила цивилна возила, али су муслимани пресјекли колону и поубијали углавном цивилне жртве - рекао је Лазић и запитао зашто Тужилаштво заобилази овај злочин почињен над невиним српским народом.

Секретар Градске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Зворник Миливоје Марковић рекао је да се парастосом и полагањем вијенаца жели и послије 27 година од злочина оживјети сјећање на невино страдале жртве.

- Овај злочин има своју специфичну тежину, јер су сребренички муслимани у дубини територије Републике Српске починили невиђен злочин над српским цивилима, који ни по чему нису били војни циљ - рекао је Марковић.

Подсјетивши да је ово само путна комуникација која је повезивала Зворник са Сарајевско-романијском регијом, Марковић је рекао да злочинци нису бирали ни војне ни цивилне циљеве, напросто чинили су покољ.

Он је рекао да су настрадали цивили, међу којима је било и жена, те припадника Војске Републике Српске и полиције у цивилу, били из Рогатице, Источног Сарајева и других мјеста.