latinica  ћирилица
10/09/2019 |  13:33 | Аутор: СРНА

Производи паљанске фабрике Вајс лајт на тржишту ЕУ

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изјавила је након разговора са руководством мини-фабрике за производњу ЛЕД расвјете Вајс лајт на Палама да је потребно помоћи свима који желе да инвестирају у производњу, па тако и овој фирми чији производи задовољавају европске стандарде и на тржишту су ЕУ.
Пале - Голић, Југовић - Фото: СРНА
Пале - Голић, ЈуговићФото: СРНА

- Фасцинирана сам оним што је млада екипа ове фабрике учинила за општину Пале, јер њихов производ може бити раван Филипсовом који је много скупљи у односу на наш домаћи. Треба да фаворизујемо домаћу производњу - рекла је новинарима Голићева након данашњег састанка са руководством мини-фабрике којем је присуствовао и начелник општине Пале Бошко Југовић.

Она је истакла да је ова расвјета енергетски прихватљива и да зато треба да нађе мјесто у свим објектима и институцијама у Српској, подсјећајући да ресорно министарство спроводи пројекат енергетске ефикасности широм Републике Српске.

Голићева је навела да су производи мини-фабрике Вајс лајт први српски производи на којима пише - "Земља поријекла Република Српска/БиХ".

Она је додала да ће расвјета коју производи ова фабрика за кратко вријеме замијенити обичне сијалице које много грију.

Голићева каже да је објекат мини-фабрике Вајс лајт који се налази у индустријској зони Фамос-Коран комплетно реновиран за 48 дана средствима ове фирме, а инвеститор из Србије, који је купио опрему и почео производњу, редовно исплаћује плате и може се похвалити добрим пословним резултатом.

Према њеним ријечима, намјера мини-фабрике за производњу ЛЕД расвјете јесте да прошири капацитете и запосли још радника.

- Треба јој пружити помоћ као и свима који жели да инвестирају у производњу - нагласила је Голићева.

Она је навела да ће обавијестити Владу Републике Српске о посјети да би се видјело како се може помоћи овој фирми.

Голићева наглашава да индустријска зона Фамос-Коран у којој се налази мини-фабрика треба да буде подстрек развоју општине Пале.

Директор ове мини-фабрике и сувласник компаније Вајс лајт, Стевица Рогуља, рекао је да у овој фирми на Палама тренутно раде 32 радника и да је тенденција да број запослених буде повећан.

- Константна је потражња за електричарима. Позивам све заинтересоване електричаре да нам се јаве - навео је Рогуља.

Он је додао да руководство фабрике преговара са представницима општине Пале о преузимању још једног објекта у индустријској зони који би реновирали.

Рогуља је истакао да је поносан на то што мини-фабрика своје производе извози.