latinica  ћирилица
10/09/2019 |  14:28 ⇒ 14:37 | Аутор: СРНА

Трнинић: Добој ће опет бити регионална раскрсница

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић рекао је данас у Добоју да је тај град некада био регионална раскрсница и да ће то постати поново уз планирану изградњу ауто-путева и реализацију других инфраструктурних пројеката.
Добој - Трнинић - Јеринић - Фото: СРНА
Добој - Трнинић - ЈеринићФото: СРНА

Трнинић је рекао да је о овим плановима данас разговарао са градоначелником Добоја Борисом Јеринићем како би, уз сарадњу, они успјешно били доведени до краја.

- Приоритет Владе Српске јесте да ауто-путем повеже Бањалуку и Београд. Дионица од Бањалуке до Добоја већ је урађена, а почела је и прва фаза у дужини од седам километара Коридора 5Ц, чија ће укупна дужина бити 46 километара - навео је Трнинић.

Он је додао да су за другу фазу овог коридора обезбијеђена средства, али да није ратификован споразум са ЕБРД-ом, што кочи процедуре, наводећи да су у току разговори за реализацију фаза три и четири.

Према његовим ријечима, проблем постоји и са новим мостом на Рачи, који би требало да буде премјештен 300 метара даље од постојећег, за шта је потребно да потписати споразум на нивоу БиХ.

- Министарство транспорта и комуникација /у Савјету министара у техничком мандату/ је нацрт тог споразума око изградње моста већ упућивало Савјету министара на одобрење, али, иако су сви елементи споразума договорени и нема ништа спорно, то је скидано са дневног реда - рекао је Трнинић.

Трнинић је подсјетио и да мост у Братунцу, који је изграђен већ двије године, још није у функцији јер Савјет министара није уврстио у буџет средства у износу од 3,5 милиона КМ потребна за изградњу граничног прелаза, иако је Управа за индиректно опорезивање БиХ дала сагласност.

- Све су то животни пројекти који не треба да имају везе са политиком. Треба сви да смо заинтересовани за њихову реализацију, али изгледа да нисмо довољно рационални да тако и радимо, те нас то успорава у плановима - указао је Трнинић.

Он је, говорећи о "Жељезницама Републике Српске", подсјетио да је то предузеће у процесу реструктурисања, што захтијева континуирану сарадњу Владе, управе предузећа и локалне заједнице, како би тај процес био успјешно завршен и предузеће било доведено у стање самоодрживости и функционалности.

- Жељезнице Републике Српске су већ ликвидне, имају оперативна средства, те процес иде у добром смјеру, али да не би био угрожен потребна је сарадња свих нас - појаснио је Трнинић.

Трнинић је, говорећи о броју радника у том предузећу, навео да је од марта 2017. године, када је званично почео процес реструктурисања број радника смањен за око 750.

- Међутим, постоји дисбаланс у смањењу броја техничког особља у односу на административно. Проблем је што нисмо планирали да одлив техничког особља иде тако брзо, јер је потребно истовремено обезбиједити услове као што је аутоматизација, да не би био угрожен процес рада - рекао је Трнинић.

Он је додао да, са друге стране, радници у администрацији нису показали тако велику заинтересованост за одлазак из предузећа, те ће бити потребно примијенити мјеру проглашења технолошког вишка.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић рекао је да је на састанку закључено да проблем неформирања власти на нивоу БиХ кочи одређене међународне пројекте у овом граду, којима је потребна ратификација, како у Савјету министара, тако и у парламенту БиХ, али да је потребно радити на оним дијеловима пројеката на којима је то могуће.

Он је, говорећи о изградњи Коридора 5Ц, рекао да су обезбијеђена средства за фазу два, а то је изградња два моста на ријеци Босни и два тунела на Путниковом брду, према Медакову.

- Обезбијеђена су средства ЕБРД-а у износу од 150 милиона евра, али да би та средства била дозначена, треба ратификовати споразум на нивоу БиХ, што успорава овај процес и пролонгира рокове - рекао је Јеринић.

Јеринић је подсјетио да је актуелни Савјет министара ово питање два пута скидао са дневног реда, због чега ће Република Српска трпјети посљедице.

Он је истакао и да је град Добој заинтересован за сарадњу у реализацији процеса реструктурисања предузећа Жељезнице Српске, како би било пронађено најбоље рјешење које ће бити у интересу свих запослених.

Јеринић је, када је ријеч о реализацији конкретних пројеката, попут кружних раскрсница, рекао да то није била тема данашњег разговора и нагласио да градске службе раде на рјешавању имовинско-правних односа.

- Нисмо одустали, радићемо комплетну реконструкцију магистралног пута од Каруша до Модриче и то је свакако у оквиру тога, а уврстићемо и оно што је у интересу да растеретимо улаз и излаз из града - навео је Јеринић.