latinica  ћирилица
10/09/2019 |  17:00 ⇒ 18:17 | Аутор: СРНА

Српски клуб: Лицемјерна и екстремистичка политика СДА и ДФ-а

Блокаду у Предсједништву и Парламентарној скупштини БиХ спроводе СДА и ДФ, опструишући формирање комисије за избор и именовање Савјета министара због тога што у парламент БиХ неће да упуте приједлог за именовање предсједавајућег Савјета, који, посредством те комисије, према Уставу и закону, подноси српски члан Предсједништва Милорад Додик, истичу из Српског клуба у парламенту БиХ.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

У саопштењу Српског клуба наводи се да је циљ изјаве предсједавајућег Дениса Звиздића након данашње сједнице колегијума парламента БиХ да "СНСД блокира рад парламента, односно законодавне власти, јер није предложио чланове парламентарних комисија" јесте да окриви Србе за оно што чине СДА и ДФ.

- То је стварна опструкција коју прати лицемјерна и екстремистичка политика чији је Звиздић ватрени експонент - наглашавају из Српског клуба.

У саопштењу се наводи да уз СНСД-ов клуб посланика, Уједињена Српска, ДНС и Социјалистичка партија, који чине Српски клуб, што је већина са девет од 14 посланика из Српске, нису предложили чланове комисије јер је, према Пословнику о раду парламента БиХ, прво требало да буде формирана комисија за избор предсједавајућег Савјета министара.

- Та комисија упућује приједлог Предсједништва БиХ у парламент, а то је угаони камен опструкције и уцјена којима су легитимни српски представници изложени, првенствено од СДА и ДФ-а - додаје се у саопштењу.

Из Српског клуба поручују да српске партије, као легитимни представници политичке воље Републике Српске, инсистирају на поступању према Пословнику, односно именовању комисије за избор предсједавајућег Савјета министара.

- Покушај да то буде прескочено да би биле биране остале комисије за рад и легализацију садашњег Савјета министара у техничком мандату који не одговара резултатима избора представља грубо кршење демократских принципа, Пословника о раду Парламентране скупштине БиХ и законских одредаба - истиче се у саопштењу Српског клуба, чији је предсједник Ненад Стевандић.