latinica  ћирилица
10/09/2019 |  19:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Ђорђевић: Сви су криви за ово, ја на првом мјесту

Селектор кошаркаша Србије Александар Ђорђевић, послије пораза од Аргентине у четвртфиналу Свјетског првенства, рекао је да је тим подбацио у најважнијој утакмици на турниру.

- Пробали смо да се вратимо у трећој четвртини, али опет нисмо добро отворили посљедњу дионицу. Они су апсолутно заслужено славили, константно су држали утакмицу под контролом - рекао је Ђорђевић на конференцији за медије.

Селектор је истакао да су Аргентинци били на висини задатка, посебно бековска линија.

- Они су апсолутно заслужено славили побједу, константно су држали утакмицу под контролом. Прије свега због њихових бекова, док је Вилдоза са клупе унио додатну енергију и сигурност, уз Кампаца који је потпуно доминирао утакмицом. Имали су рјешења у шуту, продору, пику, ситуацијама један на један. Специјална утакмица за њега. Уз Лапровитолу и Сколу држао је контролу утакмице - рекао је Ђорђевић.

Потом се осврнуо на игру свог тима.

- Много пута нестрпљиво, много грешака у ситуацијама које су морале да се одиграју мирније... Да градимо акцију за шут или додавање. Слушавши Немању Бјелицу на конференцији за медије, схватам да је у њему постојала велика доза притиска. Сви смо мислили да то не постоји, да смо јака група момака која може да издржи све то. И даље мислим да јесмо. Ови момци су радили много добро од почетка све што смо зацртали - објаснио је селектор Србије.

Ђорђевић је говорио и о притиску који је на тиму.

- Неки играчи осејте притисак, неки не. Када видите једног Бјелицу, да играч с толико искуства осјети такав притисак и пресију, када исприча све тако јавно... Мени се отворе очи. Не треба Бјелица да се осећа кривим, он је велики спортиста. Он је велики играч. Сви су криви за ово, ја на првом мјесту. Ми као група знамо да изађемо из овога и то је једини циљ - поручио је Ђорђевић. 

Кошаркашима Србије слиједи борба за пласман од петог до осмог мјеста.

- Тешко је, имамо још двије утакмице, морамо да подигнемо главу. И даље вјерујем да ми можемо. Видјећемо како ће се друге утакмице одвијати, ријешити. Да видимо против кога ћемо играти, јер то пето мјесто може одлучи ко ће на Олимпијске игре, што је изузетно важно. У овом тренутку морамо сви да анализирамо ситуацију и кренемо кроз тренинг да се дигнемо. Имаћемо дан више за одмор, који ће нам бити јако важан. Ова утакмица се није завршила добро по нас - истакао је Ђорђевић.

Ђорђевић је рекао и да је његов тим играо са доста нервозе, да се овакве утакмице добијају миром и сталоженим ставом.

- На почетку смо много гријешили. Одбрана није била добра, примили смо преко 90 поена. Аргентинци су ушли у добар шутерски ритам, ми смо их остављали саме, ту нису прошла наша преузимања по аутоматизму. Пробијали су нас до коша и то су грешке које смо скупо платили. У трећој четвртини смо одиграли добро, у посљедњој чак били ту негдје, али када екипа уђе у такав ритам какав су они ушли, с великом дозом креативности и разигравања... Играју своју карактеристичну кошарку, па те тројке које смо примили у посљедњим секундама... Није било лако. Неке нападачке одлуке су биле исхитрене, погрешне. То је ствар читања ситуације - нагласио је он.

Селектор Србије је захвалио и Василију Мицићу за пожртвованост и храброст у тешким моментима, послије чега је послао искрено саучешће његовој породици.