latinica  ћирилица
10/09/2019 |  21:32 | Аутор: СРНА

Трамп спреман за састанак са Роханијем без предуслова

Предсједник САД Доналд Трамп спреман је да се без предуслова састане са предсједником Ирана Хасаном Роханијем током предстојећег састанка у УН, изјавио је амерички државни секретар Мајкл Помпео.

Он је о могућем састанку говорио током емитовања вијести у којима је требало да саопшти одлуку САД да уведу нове санкције оружаним групама, укључујући Иранску револуционарну гарду.

- Он је спреман да се састане без предуслова - рекао је Помпео на питање о могућности састанка Трампа и Роханија током сједнице Генералне скупштине УН касније овог мјесеца.

Трампова администрација спроводи оно што у Вашингтону називају кампањом "максималног притиска" са циљем отежавања било каквог рада који би довео до тога да Иран добије нуклеарно оружје, а током кампање користи дипломатске и економске мјере као што су санкције.

Рохани је изјавио да Иран не покушава да добије нуклеарно оружје и да неће разговарати са САД све док Вашингтон не укине санкције које су поново уведене Техерану након иступања Америке из Споразума о нуклеарном програму Ирана из 2015. године.