latinica  ћирилица
10/09/2019 |  22:51 | Аутор: СРНА

Мазалица: Министри у Савјету министара из СДС-а и ПДП-а да поднесу оставке

Министри из СДС-а и ПДП-а у Савјету министара треба да поднесу оставке ако желе да допринесу формирању власти на нивоу БиХ јер у том случају странке из Сарајева неће постављати измишљено питање НАТО-а, рекао је посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица.
Срђан Мазалица - Фото: РТРС
Срђан МазалицаФото: РТРС

- Ако министри из тих странака поднесу оставке, онда их мијењају њихови замјеници који нису Срби. Тада у Савјету министара не постоје Срби и онда се не могу донијети одлуке и тада је блокиран Савјет министара - навео је Мазалица.

Он је нагласио да је питање НАТО-а секундарно и истакао да је Република Српска о томе донијела резолуцију у Народној скупштини.

- Није питање да ли јесмо или нисмо за НАТО. Све што се дешава јесте да буде продужен мандат министрима /у Савјету министара/ Драгану Мектићу, Мирку Шаровићу и Игору Црнаткум - рекао је Мазалица за Алтернативну телевизију.

Он је напоменуо да власт на нивоу БиХ треба формирати у складу са законом, будући да, како је указао, тренутна ситуација иде ка томе да нови сазив Савјета министара формира СДА са СДС-ом и ПДП-ом.

Мазалица је подсјетио да је и лидер СДА Бакир Изетбеговић раније рекао да "имају партнере мимо Додика" са којима ће формирати Савјет министара.

- Све вријеме се иде ка томе да на нивоу БиХ буде формирана власт са СДС-ом и ПДП-ом, иако је далеко од тога да су те странке побједници на било којем нивоу избора - рекао је Мазалица.

Он је истакао да је порука која се намеће из ове ситуације то да Бошњаци одређују које политичке партије из Српске су за њих подобне и са којима желе да конституишу власт.

- То је омча око врата Републици Српској - напомиње Мазалица.

Он је поновио да власт треба формирати у складу са законом, као и егзактно утврдити колику штету Српска трпи, и финансијску, и политичку.

- То је првенствено питање за Управу за индиректно опорезивање БиХ - рекао је Мазалица.

Он је нагласио и да је у Народној скупштини Републике Српске потребно пажљиво извагати на који начин Српска може вратити пренесене надлежности.

Осврћући се на рад Народне скупштине Српске, Мазалица је оцијенио да је садашњи скупштински сазив роб неколико појединаца који користе све посланичке могућности да причају о ономе што, углавном, није на дневном реду.

- Треба пословник прилагодити ситуацији, да би Скупштина више могла да се бави оним што је њена основна надлежност, а то је законодавна власт и надзор над радом извршне власти. Грађани желе да чују неку важну расправу, умјесто тога слушају препуцавања о другим питањима - истиче Мазалица.

Када је ријеч о раду Владе Српске, Мазалица сматра да премијер Радован Вишковић треба имати овлашћења да је реконструише ако сматра да је то потребно.

- Мислим да је за Републику Српску и за њену Владу добро да скупштинска већина буде комотна, да не би било препрека у мјерама које жели да спроведе - рекао је Мазалица.

Мазалица истиче да је то важно и за позицију Српске у Сарајеву, јер се показало приликом гласања у Скупштини поводом вета српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да Српска неће тако лако бити прегласана.