latinica  ћирилица
11/09/2019 |  07:55 ⇒ 08:37 | Аутор: РТРС

СПЦ обиљежава Усјековање главе Светог Јована Крститеља; На данашњи дан рођен патријарх Павле

Православна црква и вјерници данас молитвено обиљежавају празник посвећен мученичком страдању Светог Јована Крститеља, познатији као Усјековање главе Светог Јована Крститеља.
Усјековање главе Светог Јована Крститеља - Фото: Screenshot
Усјековање главе Светог Јована КрститељаФото: Screenshot

Догађај који је био повод за успостављање овог празника описан је у Јеванђељу Матејевом. Ирод Антипа, син Ирода Удумејца, оженио се Иродијадом, женом свога брата Филипа. Због тог неморалног чина, Свети Јован га је без страха изобличавао пред свима. На рођендан Ирода Антипе, Иродијадина кћи, Саломија, након што је претходно игром угодила Ироду, а по наговору њене зле мајке, заузврат је од Ирода тражила и добила, главу Светог Јована Крститеља.

Ирод је могао да бира, да испуни обећање или да гажењем своје олако дате ријечи спаси душу своју и живот праведника и пророка. Ипак, људска сујета нагнала га је да се пред људима представи као неко ко држи до своје ријечи, иако је цијена његове таштине плаћена крвљу Светог Јована.Тако је страдао велики пророк Свети Јован Крститељ.

Иродијада је главу Светог Јована закопала у свом дворцу, а тијело су ученици Јованови сахранили у Севастији у старој Самарији, данашњој Палестини.

Овај празник обиљежава се од давнина, а свједочанства постоје од петог вијека.

Дан се проводи у строгом уздржању и посту. Не једе се и не пије ништа што је црвено, јер то подсјећа на проливену крв Јованову.

Празник којим се Црква сјећа страдања Светог Јована Крститеља, дубоко је поштован међу православним хришћанима, а многи храмови посвећени су управо овом празнику.

На овај празник рођен је и блаженопочивши патријарх српски Павле.