latinica  ћирилица
11/09/2019 |  08:11 | Аутор: СРНА

Србија ће забранити малољетничке бракове

Најновијим измјенама и допунама Породичког закона, Србија ће забранити малољетничке бракове, пише београдска Политика.
Бурме - Фото: илустрација
БурмеФото: илустрација

- Сваке године овде се склопи око 2.000 дечјих бракова. Будући да процене стручњака сведоче да је постојећи закон многим родитељима нудио алиби за продају деце, одлучено је да се овој појави стане на пут - рекао је посебни савјетник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Драган Вулевић.

Он је навео да дјечији брак представља заједницу у којој је бар један од супружника малољетан, те да према постојећем закону дијете старије од 16 година може ступити у брак на основу одлуке суда у ванпарничном поступку уз претходно мишљење Центра за социјални рад.

- Изменама закона та могућност се укида и брак ће убудуће моћи да склопе само пунолетне особе - нагласио је Вулевић.

Он је напоменуо да дјечије бракове најчешће склапају припадници ромске и влашке националне мањине, због чега их има највише у источној Србији.

У фебруару ове године формирана је Национална коалиција за сузбијање дјечијих бракова, чији је циљ окончање такве праксе, посебно међу ромском популацијом.

Подаци Републичког завода за статистику за прошлу годину помињу 204 младожење и 1.215 невјеста у узрасту између 16 и 19 година, а истраживање Уницефа показује да се готово половина ромских дјевојчица уда прије пунољетства, док петина ступи у брак прије навршене 15. године.

Готово 40 одсто ромских девојчица роди дијете између 15. и 18. године, а четири одсто постају мајке и прије навршене 15. године.