latinica  ћирилица
11/09/2019 |  10:47 | Аутор: СРНА

Кошарац: Очекивао сам оставку Звиздића, а не лажне оптужбе на рачун СНСД

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је да је очекивао да актуелни предсједавајући овог дома Денис Звиздић поднесе оставку на функцију предсједавајућег Савјета министара, а не да у јавност износи лажне оптужбе о томе да СНСД наводно блокира рад парламента БиХ.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- У свакој нормалној земљи апсолутно су неспојиве челне функције у законодавној и извршној власти. И по Уставу БиХ те функције су неспојиве и то је јасно свима, осим Денису Звиздићу и његовом страначком шефу Бакиру Изетбеговићу - рекао је Кошарац Срни коментаришући оптужбе Звиздића да СНСД блокира формирање комисија и рад парламента БиХ.

Према његовим ријечима, Звиздић би требало да прочита пословник Представничког дома и да тамо пронађе одговор на питање ко заиста блокира формирање и рад заједничких институција у складу са Уставом и законима БиХ.

- Сталне комисије и заједничка радна тијела оба дома парламента, а поготово руководства тих комисија, не могу се бирати ако се не зна ко у парламенту БиХ чини власт, а ко опозицију. Нормално је и логично да представници власти чине руководства најзначајнијих комисија, док закон прописује да представник опозиције буде на челу Заједничке комисије за надзор над Обавјештајно-безбједносном агенцијом. То би неко требало да објасни Звиздићу и његовој странци, која у Предсједништву БиХ упорно крши Устав и законе јер блокира именовање предсједавајућег Савјета министара - појаснио је Кошарац.

Он је додао да одговор на питање ко у парламенту БиХ представља власт, а ко опозицију може да се добије једино гласањем о потврђивању именовања предсједавајућег, те министара и замјеника у Савјету министара.

- Тек послије тога можемо приступити избору и конституисању сталних комисија и заједничких радних тијела и наставити нормално да радимо. Све док СДА у Предсједништву БиХ крши Устав и Закон у Савјету министара и све док два члана Предсједништва БиХ, изабрана бошњачким гласовима, узурпирају уставна права српског народа и Републике Српске, друге институције, укључујући и парламент БиХ, не могу нормално да раде - поручио је Кошарац.

Он је нагласио да ситуацију неће промијенити ни сазивање сједнице проширеног Колегијума Представничког дома, што је Звиздић јуче најавио.

- Према пословнику, проширени Колегијум надлежан је да доноси одлуке о тачкама дневног реда сједнице, али нема надлежност да одлучује о сазивању редовне сједнице дома. Могуће је да Звиздић и СДА опет планирају неки покушај кршења пословника и прегласавања Срба, што може само додатно да погорша кризу у којој се БиХ налази - рекао је Кошарац.

Он је поручио Звиздићу да институције Републике Српске и СНСД одавно указују на огромну штету коју, због неформирања новог Савјета министара, трпе сви грађани БиХ.

- Сви грађани трпе посљедице уцјењивачке политике, коју у Предсједништву БиХ проводи СДА. Надамо се да ће СДА одустати од такве политике и да ће, именовањем новог предсједавајућег Савјета министара, омогућити да заједничке институције функционишу нормално, у складу са Уставом и законима - закључио је Кошарац.