latinica  ћирилица
11/09/2019 |  11:03 ⇒ 11:31 | Аутор: СРНА

Пуповац: Уклонимо усташка знамења и поруке мржње

Лидер Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац позива да се у Хрватској "уклоне ушата слова `У` са фасада и саобраћајница и да буду сакционисани усташки знакови и поруке".

Он је на конференцији за новинаре у Загребу затражио да престане ревизија прошлости, "која иде дотле да се припадницима квислиншких режима одају државне и вјерске почасти".

Пуповац је нагласио да је многима засметао његов страх због повећаног насиља и мржње према Србима. - Позивам их да склонимо униформе с усташким поздравом, те поруке попут `Убиј Србина` - истиче Пуповац.

- Ја сам у овој земљи, као и странка и заједница којој припадам, у три деценије био прозван различитим именима...Ја нисам четник, али од оних који мисле да јесам или тврде да јесам никад нећу тражити извињење - поручио је Пуповац.

Он је напоменуо да се то односи и на оне који га сврставају у категорију злочинаца и убица, што није.

Лидер СДСС-а поручује да неће тражити извињење ни од оних који га сврставају у тајне сараднике српских служби у Београду, "стављајући га у ризике који су већи од нарушавања угледа у јавности", преносе хрватски медији.

- Питања која смо отворили нису лака за Хрватску - закључио је Пуповац.

Он није одговорио на питање да ли СДСС напушта владајућу коалицију, али је напоменуо да је "спреман да сарађује са најширим спектром политичких и неполитичких актера да од Хрватске створе земљу мира".