latinica  ћирилица
11/09/2019 |  15:25 ⇒ 17:53 | Аутор: РТРС

Нови Град: Дани воћарства и пчеларства

Традиционална манифестација, Дани пчеларства,воћарства и нашег села одржава се у Новом Граду. Поред меда и других пчелињих производа посјетиоцима је понуђено воће и поврће, као и млијечни производи.

Пчелари истичу да је ово била веома неповољна година за њих. Ипак потрудили су се да на дводневној манифестацији представе своје производе.

- Изложили смо пчелиње производе, мед,п рополис, препарати од меда и љековитог биља и више врста меда. Ми располажемо са 5-6 врста меда - каже Драгомир Ковачевић из Равница. 

Зоран Бурсаћ из Новог Града истиче да је мед у првом плану.

- Углавном све се врти око меда. Мед и пчеларска опрема. Многи питају какава је била година за пчеларе, много лошија него претходне - напомиње Бурсаћ.

Ни воћари у овом дијелу Поткозарја неће ову годину памтити по посебном уроду. Зато су они који се баве производњом сира и других млијечних производа задовољни.

- Овдје сам донио јабуке ајдаред, грени смит. Имам и властиту домаћу ракију виљемовку и јабуковачу - поручује Бранко Павковић из Добрљина.

Развој поољпривреде заузима значајно мјесто у стартегији развоја Новог Града. Манифестацију су подржали и представници Привредне коморе Републике Српске.

- Оно што је свакако важно да се кроз манифестацију презентују домаћи производи. Производи високог квалитета и на тај начин ствара једна добра конекција између потрошача и произвођача - рекао је Мирослав Дрљача, начелник општине Нови Град.

Дијана Ђаковић, руководилац Подручне коморе Приједор, истиче да ће увијем бити подржане овакве манифестације.

- Привредна комора има једну лијепу активност којом подржава овакве манифестације и апелује на свијест потрошача и наших грађана да прилкиом куповине бирају домаће производе - ријечи су Ђаковићеве.

Сутра ће бити одржано и предавање за пчеларе о врцању меда и узимљавању пчела.