latinica  ћирилица
11/09/2019 |  16:24 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Билећани двије године од почетка радова, још увијек немају канализацију

Двије године билећке улице су раскопане, а још није извјесно да ли ће реконструкција и изградња канализационог колектора и водоводне мреже бити завршена до петог новембра. Рок је био пети октобар прошле године. Ријеч је о радовима из пројекта "Водоводи и канализација Републике Српске", који се финансира међународним кредитом. Вриједност радова у Билећи је 4.645.000 КМ.

Раскопане улице, прашина, блокада и преусмјеравање саобраћаја, суморна је свакодневица Билећана. Радови су дјелимично или потпуно завршени кроз град, а споро напредују на дијелу магистралног пута. Радове воде посебан тим и међународни Надзор. У Општини тврде да су немоћни.

- Велики је проблем био недостатак пројекте документације, па све те сагласности тражиле су доста времена да се ураде - каже Раденко Попара, начелник одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове.

Због измјене пројектне документације, цијена радова повећана је за око 95 хиљада марака, прије једну годину, потврђено је из Министарства финансија. Рјешења су прилагођавана стању на терену.

- Скоро све, од пројекта ретензије, кућних прикључака, градских улица, све је урађено површно - додаје Попара.

О промашајима нико не говори. Пролонгирање рокова, мимо свих норми, иде на душу и извођачу, ЕКО Еуро тиму.

Посредно признају да нису имали адекватну механизацију за радове у Билећи. Кидали су стари водоводни и канализациони систем.

- То је грешка, да ли пројектанта, или, не, не знам ни ја, тај вододовод је још из времена аустроугарске - ријечи су Николе Јовичића,замјеник шефа градилишта, ЕКО Еуро тим.

Билећани не крију огорчење. Имовину, куће и услове за живљење, штите најлонском фолијом. Извођач би, до петог новембра, трбало да положи преосталих 440 метара водоводне и 310 метара канализационе мрже. Услов је да не пада киша.
-Нисмо имали тачне катарстарске подлоге, било је доста грешака. Вриједност пројекта биће скупља, али ће само извођач имати проблема с тим - додао је Јовичић.

Билећи на наплату већ стижу прве рате кредитног задужења. Осим што ће, по завршетку изградње, улице бити проходне, нема гаранција када ће бити доведене у првобитно стање. Незванично, на тендер за асфалтирање завршених дионица нико се није јавио, јер је каса општине Билеће празна.