latinica  ћирилица
12/09/2019 |  08:49 | Аутор: РТС

Ђорђевић: Пред нама је велики противник

Селектор кошаркаша Србије Александар Ђорђевић рекао да је екипа тужна након тешке елиминације од Аргентине, али да је пред њом велики противник, селекција САД, и да је то увијек велики изазов.
Александар Ђорђевић (фото: FIBA) -
Александар Ђорђевић (фото: FIBA)

Селектор је обраћање медијима почео причом о мечу Француске и САД.

- Пред нама је велики противник. Искрено, спремали смо се за оба ривала, али више за Французе мислећи да ћемо њих срести, јер смо очекивали да бисмо могли да се боримо с њима за Олимпијске игре. Али до тога неће доћи. Чека нас утакмица за престиж, за понос, за спортски рат, да одиграмо храбро и паметно као и досад, скоро увијек - поручио је Ђорђевић.

Утакмица нема резултатски значај, али је и те како важна.

- Бићемо максимално мотивисани. Као и они. Свака утакмица на Свјетском купу је изузетно значајна за све нас, иако нема такмичарски значај. Ово су двије репрезентације које су на папиру биле међу фаворитима за медаљу. Може бити велики изазов, ја то тако схватам.

Осврнуо се и на атмосферу у екипи након тешког пораза.

- Свима је криво због тога, сви су жељели до посљедње капи зноја побједу и сви смо радили за то цијело љето. Није лако. Професионалци смо сви, треба се подићи. Треба затворити причу од јуче, спремати се за сљедећу утакмицу - рекао је Ђорђевић и потом прокоментарисао анализе меча са "гаучосима".

- Не знам зашто се прескаче Аргентина? О њима сам говорио шест мјесеци. Не знам да ли постоји репрезентација која је освојила злато као аргентинска на Олимпијским играма 2004. године. Ми смо се састали с њима пред Олимпијске игре у Рију 2016, тада се догодила смјена генерација. Били су ту играчи старе гарде, плус млади играчи из данашње поставе који су преузимали штафету. Имају сада три плејмејкера са Вилдозом који играју у Евролиги годинама. Они су изузетно дигли своју репрезентацију. Јучерашња утакмица као данас Француска и САД. Они немају много да изгубе, ми имамо. Тако је било и са Француском против САД - рекао је Ђорђевић и дотакао се Шпанаца.

- Шпанци су се спремали само за нас, хтјели су да избјегну Американце, као и ми. Имали смо контролу утакмице на почетку, онда се нешто десило, промијенило. Гледајте, знате то и ви, јако је тешко устајати у пола шест ујутру, па да путујемо по пет-шест сати и онда се укључимо у другу утакмицу. Свако од играча ове утакмице гледа с великим поносом. Сад нас чека велики дуел репрезентација које значе свјетској кошарци. Није било времена за претјеране анализе, морамо да се окренемо утакмици која нас чека - појаснио је.

На крају, Ђорђевић се опет дотакао наредног ривала, којег је прижељкивао али у борби за медаљу.

- Сви ми носимо у себи понос, тугу, радост која ће, надам се, доћи. Сви играмо због тога. Морамо да се подигнемо, да одиграмо мушки, с поносом. И они су уздрмани потпуно. Била је утакмица без енергије, спринта, жестине за утакмицу таквог значаја - рекао је Ђорђевић и поручио да неће користити француски рецепт, већ српски.