latinica  ћирилица
12/09/2019 |  08:53 | Аутор: sputniknews.com

Премијер Чешке спреман за дебату о укидању признања самопроглашеног Косова

Премијер Чешке Андреј Бабиш изјавио је да је спреман да дебатује с председником те државе Милошем Земаном и другим руководиоцима о евентуалном одустајању Чешке од признања самопроглашеног Косова.
Андреј Бабиш - Фото: The Wall Street Journal
Андреј БабишФото: The Wall Street Journal

- Више бих волио дебате на ту тему када буде састанак о нашим спољнополитичким односима, односно, да се састану предсједник државе, предсједници оба дома парламента, премијер, шеф дипломатије и министар полиције. Ту се не подударају ставови. Сачекаћу ту дебату, а затим ћу заузети неки став о томе - рекао је он.

Предсједник Чешке је, након што је долетио у Београд, гдје је боравио у званичној посјети, 10. септембра рекао да не воли Косово, да га не сматра демократском "државом" и да, напротив, веома воли Србију.

- Допустите ми да кажем лично, али самим тим јаче мишљење, да држава на чијем се челу налазе ратни злочинци не припада заједници демократских држава - рекао је Земан.

На питање да ли би Чешка могла да укине признање самопроглашеног Косова (о чему је одлуку донијела 2008. године), Земан је рекао да би волио да о томе разговара на наредном савјетовању највишег чешког руководства, кроз мјесец дана.

Први потпредсједник Владе Чешке и министар унутрашњих послова Јан Хамачек је подсјетио да је чешка спољна политика у надлежности кабинета министара.

- Став господина предсједника о Косову је одавно познат. Било какви даљи кораци су, међутим, у надлежности Владе - рекао је Хамачек.