latinica  ћирилица
12/09/2019 |  09:59 ⇒ 10:18 | Аутор: СРНА

Са Космета исељавају и мртве

У Андријевици су сахрањени посмртни остаци петочлане породице Шутаковић - оца Недељка /63/, мајке Даринке /рођена Јеврић/ /58/ и дјеце Александра /17/, Ђорђа /15/ и десетогодишњег Радована, које су убили припадници терористичке ОВК 1999. године у Ђаковици.
У Андријевици сахрањени посмртни остаци породице Шутаковић (Фото: srpskenovinecg.com) -
У Андријевици сахрањени посмртни остаци породице Шутаковић (Фото: srpskenovinecg.com)

Представници Комисије за нестала лица Србије, уз представнике црногорског Министарства рада и социјалног старања и чланове породице Јеврић, преузели су на граничном прелазу између Србије и Црне Горе, на превоју Кула, пет сандука са посмртним остацима чланова породице Шутаковић, јавиле су Српске новине Црне Горе.

Опијело петочланој породици служио је Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

- Страдање породице Шутаковић је дио много шире слике која нас директно уводи у најстрашнију причу крајем 20. и почетком 21. вијека о узимању органа, киднаповању, "Жутој кући". И ово је дио приче о "Жутој кући". Побили су их албански терористи и бацили на најстрашније мјесто које подсјећа на пакао да их тамо прекрије тама земље и заборава - рекао је владика Јоаникије након опијела.

Владика Јоаникије је додао да је лице такозване велике Албаније - лице "Жуте куће", то су киднаповања и убијања ненаоружаних мушкараца, жена, стараца, а посебно дјеце.

Он каже да то уопште није случајно и подсјећа на побијену дјецу у Гораждевцу, жетеоце у Старом Грацку и многе Србе који су одлазили на Космет да посјете гробове својих предака.

Владика Јоаникије је позвао да се пред костима невино пострадале породице Шутаковић не призива зло, ни освета.

Члан Привременог вијећа за Ђаковицу Славиша Стефановић каже да породица Недељка Шутаковића није била имућна, али је била за примјер.

- Живјели су тихо, скромно и вриједно. Никоме нису наудили ни прије, ни током рата 1999. године. Александар је био ђак генерације, а његовим стопама су ишли и млађи Ђорђе и десетогодишњи Радован. Вјеровали су да их нико неће дирати у њиховом стану - рекао је Стефановић.

У штуром извјештају сачињеном послије упоређивања ДНК узорака узетих са пронађених лешева са узорком ДНК Недељковог синовца наведена је претпоставка патолога да је смрт наступила егзекуцијом.

Према извјештајима бројних међународних експерата, укључујући Карлу дел Понте и Дика Мартија, главни протагонисти стравичних злочина на Космету су Хашим Тачи, Рамуш Харадинај, Кадри Весељи и други терористи.

Само у околини Ђаковице 1999. године постојала су четири логора за Србе, а према извјештају радне групе Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију, око 160 логора је активирано након одласка тадашње Војске Југославије.