latinica  ћирилица
12/09/2019 |  11:00 | Аутор: СРНА

Научни експеримент потврдио подмлађивање девет људи!

Први пут током потраге научника за лијеком против старења један експеримент показује да је такав процес могућ - девет мушкараца се, након биолошког третмана, подмладило годину и по у односу на стварне година живота!
Старост - Фото: РТРС
СтаростФото: РТРС

Часопис Њу сајентист наводи да је током прелиминарне студије девет мушкараца годину дана узимало коктел лијекова који би требало да пониште старење.

Ријеч је о првом клиничком тестирању лијека који може обрнути процес старења, продужујући животни вијек.

Међутим, резултати се још не сматрају у потпуности поузданим, јер студија није укључивала контролну групу која је узимала плацебо - лажни лијек.

Мушкарци, у доби од 51 до 65 године, узимали су три до четири пута седмично људски хормон раста /рхГХ/, а да би провјерили ефикасност коктела лијекова научници су измјерили њихову биолошку доб на почетку и на крају истраживања.

Познато је да људи имају хронолошку доб, али и епигенетску, односно биолошку, која показује колико брзо пропадају људске ћелије у организму у поређењу са општом популацијом.

Хронолошка и биолошка доб могу се разликовати, али се сматра да епигенетска боље предвиђа очекивано трајање живота.

Научници су користили четири различите врсте одређивања епигенетске доби, а све су оне показале да је биолошка доб испитаника била 1,5 година млађа него на почетку лијечења.

Најнапреднији тест биолошке доби под називом "Гримејџ" /GrimAge/ показује да су испитаници након тестирања били двије године млађи, што се одржало и шест мјесеци након престанка узимања коктела лијекова.

Овај лијек одређује епигенетску доб анализом хемијских ознака на ДНК које утичу на активност или неактивност гена.

Ријеч је о "метилацији" ДНК, највише проучаваној епигенетској модификацији, односно о процесу помоћу којег се може предвидјети људски животни вијек, али и здравствено стање.