latinica  ћирилица
12/09/2019 |  13:11 | Аутор: СРНА

Џонсон негира да је лагао краљицу

Британски премијер Борис Џонсон изјавио је да није лагао краљицу Елизабету Другу о суспензији рада Парламента и нагласио да такве тврдње "једноставно нису истините".
Борис Џонсон    (Фото:www.bt.dk) -
Борис Џонсон (Фото:www.bt.dk)

Британски лист "Индипендент" наводи да је премијер под притиском да укине суспензију Парламента пошто се у документима о плановима Владе у случају "Брегзита" без договора под називом операција "Жути чекић" истиче да ће се земља суочити са низом проблема.

Џонсон је нагласио да је веома важно схватити да су у објављеном документу набројани проблеми у случају најгорих дешавања у вези са "Брегзитом" и да су у протеклих неколико мјесеци убрзане припреме за излазак из ЕУ.

- Покушавамо да дођемо до договора и ја се надам да ће бити остварен са нашим европским пријатељима 17. или 18. октобра. Али, уколико би дошли до 31. октобра без договора бићемо спремни за Брегзит - истакао је Џонсон.

Рад британског Парламента је суспендован почетком седмице до 14. октобра и противници овог потеза сматрају да је осмишљен како би омео њихове покушаје да критикују планове премијера за излазак из ЕУ и да му омогућава да изврши "Брегзит" без договора 31. октобра.

Највиши Апелациони суд у Шкотској јуче је донио одлуку да суспензија рада Парламента није законита, након чега су неистомишљеници оптужили Џонсона да је лагао краљицу о разлозима суспензије.