latinica  ћирилица
12/09/2019 |  15:30 | Аутор: СРНА

Елек: Нереално јефтине локације, потребан закон о Олимпијском центру

Предсједник Надзорног одбора Олимпијског центра "Јахорина" Недељко Елек наводи да би почетна цијена земљишта на овој планини требало да буде минимум 1.000 КМ по метру квадратном јер општине и појединци користе тренутну нереално ниску цијену да јефтино дођу до локација.
Недељко Елек (фото: АТВ БЛ) -
Недељко Елек (фото: АТВ БЛ)

Елек је рекао Срни да би дио рјешења било доношење закона о Олимпијском центру.

- Ми се залажемо да до доношења тог закона не буде издата ниједна грађевинска дозвола, нити иједна локација продата, јер за тих пет мјесеци док не буде донесен закон могу бити продате све преостале локације - нагласио је Елек.

Према његовим ријечима, суштина је у томе да је новим улагањем Владе Републике Српске у ову олимпијску планину од 40 милиона КМ реална цијена земљишта на Јахорини порасла са 80 КМ на 1.000 КМ по метру квадратном.

- Олимпијски центар се као јавно предузеће задужио и није подигао цијену и сада то користе и општине и појединци -  појаснио је Елек.

Он истиче да почетна цијена треба да буде минимум 1.000 КМ по метру квадратном да би општина, држава и ОЦ кроз поврат улагања имали неку корист од тога.

- Ми смо апеловали да општине Трново и Пале зауставе градњу. Начелник општине Пале Бошко Југовић је прекјуче једну такву лицитацију отказао, јер је суштина да су почетне цијене ниске, па се договоре три-четири приватника, појаве се сами и купе метар квадратни за 301 КМ - наводи Елек.

Он истиче да је потребно урадити ревизију свих грађевинских дозвола на Јахорини јер се објекти граде на самим стазама, постоји много нелегалних објеката.

- То траје већ четири-пет година. Порастом броја туриста такво стање постаје неиздрживо и инфраструктурно, што планина не може да изнесе - наглашава Елек.