latinica  ћирилица
12/09/2019 |  17:56 | Аутор: СРНА

Брнабић: ЕУ мора дати много јаснији сигнал проширења

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Прагу да ЕУ и земље чланице морају да дају много јаснији сигнал Србији и цијелом региону западног Балкана да је проширење заиста на агенди ЕУ.
Ана Брнабић - Фото: СРНА
Ана БрнабићФото: СРНА

Брнабићева, која је присуствовала састанку премијера Вишеградске групе и званичника земаља западног Балкана, рекла је да је до састанка дошло у правом тренутку јер су неке од чланица Вишеградске групе добиле значајне позиције у Европској комисији.

Она је прецизирала да то значи да Србија и Црна Гора брже отварају поглавља, а да Албанија и Сјеверна Македонија добију зелено свјетло у октобру за отпочињање преговора, преноси РТВ.

- Сви су сагласни да је ситуација са БиХ најкомплекснија - рекла је Брнабићева.

Она је навела да јој је чешки премијер Андреј Бабиш поновио да је спреман да са предсједником Милошем Земаном у форматима које та држава има разговара о могућности да Чешка повуче признање независности Косова.

Брнабићева је рекла новинарима из Србије да јој је Бабиш пренио да је Земанова изјава о Косову била јако запажена у Чешкој и да је изазвала доста расправе и дискусије.

Она је додала да није могла о томе шире да разговара са чешким премијером, јер је посјета била регионална, а не билатерална.

Брнабићева је подсјетила да чешки парламент није дискутовао о статусу Косова те да је одлуку о признању донијела Влада у техничком мандату, што је, како је нагласила, неуобичајено.

Она је истовремено захвалила Земану, јер је, како је рекла, макар отворио ту дебату.

- Постоје неке ствари које, морам да признам, мени нису јасне, али опет то показује и каква смо земља били 2008. године, када је Косово самопрогласило независност. Да сам тада била предсједник владе, прва ствар би била да партнере и пријатеље у Чешкој, замолим да не доносе тако важне одлуке у техничком мандату - рекла је Брнабићева.

Она је нагласила да је дебата о повлачењу признања такозваног Косова интерна ствар Чешке и напоменула да је та земља добар партнер Србији.

- Мислим да се много ствари промијенило од 2008. до данас. Приштина је показала да нема капацитет да води институције, да не поштује, ни људска, ни мањинска права, ни споменике културе, да нема ширину која је потребна да сви грађани који живе на тој територији буду равноправни и једнаки - закључила је премијер Србије.