latinica  ћирилица
12/09/2019 |  18:27 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

СДА се води уцјенама и блокадом формирања власти на бх. и федералном нивоу

СДА је, уцјенама и блокадом формирања власти на БХ и федералном нивоу, обезбиједила апсолутну доминацију у власти.

Лидер ове странке Бакир Изетбеговић поновио је, гостујући на телевизији Н1, да неће одустати од АНП-а, јер је то, како је рекао, ствар поштовања закона и Устава. За неформирање власти, поново је оптужио политику СНСД-а и њеног лидера Милорада Додика.

Јавно признаје Изетбеговић да неће дозволити да СНСД учествује у формирању Савјета министара БиХ, јер Додик, каже прави проблеме, Човић му се повремено придружи, а једини је, каже, он борац за владавину Устава и закона. При том, признаје, АНП је само повод.

- Ово је питање доминације, диктата. Требамо му пустити још позицију у Савјету министара и прихватити да сруши уставно правни систем. У коалицији са СДС и ПДП чекакамо сазријевање СНСД и да довршимо овај мандат. Остаће док СНСД не сазри - каже Изетбеговић.

Остаће дакле БиХ у блокади, али и ентитет Федерација, јер СДА не одговарају ни измјене Изборног закона на којим инсистира ХДЗ. Може ли и поред најбоље воље оваква, непродуктивна БиХ опстати, пита се предсједница Републике Српске, Жељка Цвијановић.

- Шта он зна шта СНСД треба да ради, СНСД ради оно што има договор са својим народом овде, који је изборна база. Замислите, Бакир Изетбеговић зна шта треба да ради СНСД!? -  истакла је Цвијановићева.

Изетбеговићеве поруке СНСД-у нису интересантне, али јесу корисне, јер подстичу на политички опрез, каже члан Главног одбора СНСД Сташа Кошарац.

- Претпостављамо до које мјере је спреман да учествује у негирању Републике Српске и нашег уставног капацитета. Нама није важно на који начин Изетбеговић посматра СНСД, најважније је да ћемо наше политике дефинисати са грађанима Српске - навео је Кошарац.

Од политике војне неутралности и Резолуције НСРС владајућа коалиција у Српској неће одустати. Но, и политичким лаицима након посљедњег Изетбеговићевог интервјуа сасвим је јасно, АНП и није препрека. Звучи као нонсенс, али након конгреса СДА Бакир Изетбеговић намјерава партију да окрене грађанским принципима и каже, отвори за Србе и Хрвате.