latinica  ћирилица
12/09/2019 |  18:33 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Суђење на злочине у селу Чемерно: Већини убијених пуцано у главу

У наставку суђења командантима и припадницима Територијалне одбране и полиције тзв. Републике БиХ, због ратног злочина у селу Чемерно, надомак Илијаша, свједок Тужилаштва Секула Гаврић говорио је о масакрираним тијелима Срба, које је видио непосредно након напада, и наредбама нападача о ликвидацији и уништавању села.

Из сусједне Округлице, у небрањено Чемерно стигао је вече уочи свеопштег напада муслиманских територијалаца и полицајаца из Брезе, Какња, Високог...

Пресретнута радио-веза одала је намјере нападача, па је Секула Гаврић и још 10-ак српских војника из раштрканих села надомак Илијаша, кренуло у испомоћ мјештанима и избјеглицама, које су спас на Чемерну потражиле.

Тај тренутак памтиће док је жив. Умјесто из правца Махмутовића ријеке, што је према пресретнутој вези био првобитни план, и гдје је свједок стражарио, нападачи су јуришали из супротног смјера – од Чемернице и Корита.

Са још двојицом сабораца, тражио је спас. А касније, када су у испомоћ стигли српски војници са Нишића, као водич им, вратио се у Чемерно.

И затекао језив призор. Село у пламену! У дворишту домаћинства Драгана Дамјановића 5 тијела. Један до другог једва препознатљиви Гојко Ђурђић, Жарко Малешевић, Нено Мићић – сви крвавих глава. Који метар даље тијела Милована Малешевића и Радомира Јефтића.

- Видио сам изрешетаног Милована Малешевића који је био го до паса, каишем везаних ногу. До њега је био Радомир Јефтић из чије главе је цурило нешто као мозак, а нешто ниже од њих лежали су један до другог Гојко Ђурђић, Жарко Малешевић и Нено Мићић којима је очигледно из непосредне близине пуцано у главу - изјавио је Гаврић.

Искрено свједочење, правно неуког али непоколебљивог, старине, опет су користили искусни адвокати како би "доказивали" недоказиво. Да је небрањено село било “јако“ српско војно упориште. А сви мјештани и избјеглице, жене и старци, или војници или војни кувари. Досљедни свом принципу и наративу, данас уистину без вике на свједока и без незаконитих оптужби.

Но, као да је Гаврић на стратишту умјесто паповке имао метар и док су одјекивали куршуми он премјере вршио, првенствено их је интересовала раздаљина између свједокових орјентира. У тим "премјерима" спаљеног села, перфидно, али неупјешно покушали су адвокати да "убиједе" свједока и како је наредбе о ликвидацији и паљењу слушао са удаљености од чак два или два и по километра. На крају рочишта и то је разјашњено.