latinica  ћирилица
12/09/2019 |  21:25 ⇒ 22:09 | Аутор: СРНА

Цвијановићева и Минаси отворили изложбу (ФОТО)

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и амбасадор Италије у БиХ Никола Минаси отворили су вечерас у Бањалуци у Музеју савремене умјетности Српске изложбу под називом "Италија. /Не/видљиве приче".
Цвијановићева и Минаси отворили изложбу - Фото: РТРС
Цвијановићева и Минаси отворили изложбуФото: РТРС

Цвијановићева је новинарима током отварања рекла да се на овај начин Бањалука промовише као добар домаћин.

- Сваки пут када у Бањалуци имамо догађаје који су билатерног или међународног типа, трудим се да будем ту јер знам да је важно да успостављамо добре односе, да се боље разумијемо преко културе, умјетности, преко свега што је традиција, да знамо много више једни о другима - навела је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, након тога по правилу увијек долази веће политичко и економско разумијевање.

Цвијановићева и Минаси отворили изложбу (Фото: РТРС)

- Видим да је ово мост сарадње. Ми имамо добру сарадњу са Италијом. Срећна сам што су они одлучили да из Бањалуке лансирају овогодишње Дане културе и да тако покажу да имају један реалан однос када је у питању БиХ, али и да су препознали Бањалуку као мјесто културних дешавања - нагласила је Цвијановићева.

Она је навела да су Италијани похвалили тим Музеја савремене умјетности Српске и окарактерисали их као добре домаћине.

- Поносна сам сваки пут када можемо неког у Бањалуци да угостимо, а посебно када можемо отворити врата умјетности и култури, онда је то нека посебна димензија - рекла је Цвијановића, која је захвалила италијанском амбасадору што је дошао са својим тимом да заједно отворе изложбу.

Минаси је рекао да се изложбом, која говори о традицији и народним обичајима, отвара 17. сезона италијанске културе у БиХ и захвалио предсједнику Српске за присуство овом догађају.

Директор Музеја Сарита Вујковић рекла је да поставка изложбе представља нематеријалну баштину Италије на начин како је виде савремени умјетници.

- Представљена су дјела 15 савремених умјетника који су дочарали четири теме - игре, гастрономија, процесије и фестивали на врло интересантан начин. Ово је уједно и прилика да се повежемо и са мјесецом европске баштине, да у том мјесецу имамо овакав догађај - навела је Вујковићева.