latinica  ћирилица
12/09/2019 |  21:28 ⇒ 22:02 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Нови комесар ЕУ за проширење разумије проблеме у нашем региону

Нови комесар Европске уније за проширење Ласло Трошањи разумије проблеме у нашем региону, јер и сам долази из нашег окружења и земље која жели да се ЕУ настави ширити, рекла је у интервјуу за РТРС предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Она је напоменула да у ЕУ постоје два мишљења по питању проширивања.

- Један дио земаља чврсто не жели да се ЕУ настави проширивати док се не среди само стање у Унији. Док други дио земаља жели да се тај процес чврсто настави. И за нас је добро што нови комесар долази из земље која је нама блиска и која разумије све процес који се морају проћи до самог чланства - нагласила је Цвијановићева.

Истакла је да је да је Брегзит пореметио многе односе у ЕУ.

- Мени је концепт децентрализације Европске уније био близак. Свјесни смо да је ЕУ наднационална заједница, али и концепт националне државе мора бити јак. Некад је то тешко постићи, али у суштини сви желимо чланство како би сви имали бенефите. Доста тога је кренуло низ брдо због Брегзита - нагласила је предсједница Српске.

Цвијановићева очекује да ће сарадња са новом Европском комисијом бити добра, те додала да се већ види приступ отворености према западном Балкану.

Повезане вијести:

Изабран нови комесар за проширење ЕУ (ФОТО)