latinica  ћирилица
12/09/2019 |  21:28 ⇒ 21:30 | Аутор: СРНА

Тривић: Без квалитетног образовања нема ни развоја Српске

Гимназија "Филип Вишњић" у Бијељини, која вечерас обиљежава 100 година рада, изњедрила је бројне генерације угледних, вриједних и успјешних грађана, који данас раде на унапређењу Републике Српске, истакла је министар просвјете и културе Републике Наталија Тривић.
Наталија Тривић - Фото: РТРС
Наталија ТривићФото: РТРС

Тривићева је вечерас у Бијељини на свечаној академији поводом јубилеја ове средњошколске установе, чије је одржавање благословио Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије, нагласила да гимназије имају посебно мјесто у друштву и да ће због тога у Републици Српској бити обухваћене реформама.

- Без квалитетног образовања, не можемо да очекујемо ни квалитетан развој наше Републике Српске - рекла је Тривићева.

Она је истакла значај улоге запослених у образовним установама, па тако и у Гимназији "Филип Вишњић" у Бијељини, јер они образују будуће генерације које треба да допринесу развоју Републике Српске.

Тривићева је честитала јубилеј запосленима у овој средњошколској установи, као и свим њеним ученицима.

Директор Гимназије Владимир Шавија рекао је да су се професори и ученици ове установе дуго и марљиво припремали да достојно обиљеже овај јубилеј, те изразио задовољство што вечерашњем обиљежавању присуствује и ресорни министар, као и бивши и садашњи ученици Гимназије.

Он је навео да је Гимназију у Бијељини за 100 година њеног рада, према информацијама из Музеја, завршило више од 10.000 ученика, од којих је више од 50 научника, доктора наука, угледних адвоката, професора.

- Гимназија има специфичан квалитет који се препознаје по овоме што и вечерас видимо у препуној сали Центра за културу, која је било шта да припремамо увије пуна, што нам потврђује колико смо успјели - рекао је Шавија новинарима.

У оквиру обиљежавања јубилеја Гимназије "Филип Вишњић" приређена је и изложба фотографија праћених текстом генерација које су завршиле Гимназију, а чији су аутори Тања Лазић и Сњежана Антић.

Изложбу је у Музеју Семберије свечано отворио градоначелник Бијељине Мићо Мићић, који је изразио задовољство чињеницом да Гимазија обиљежава 100 година постојања и рада.

- Гимназија је увијек у нашем граду била најбоља образовна установа. Била је велика част, привилегија бити ученик Гимназије, али и професор - рекао је Мићић.

Мићић је пожелио ученицима, којих је данас у Гимазији 832, као и професорима школе, да наставе традицију биших покољења.

Један од аутора изложбе фотографија "100 година Гимназије" Тања Лазић рекла је новинарима да је ова изложба настала на основу веома богатог фонда података - из Музеја, Гимназије и прилога из Библиотеке "Филип Вишњић", фондова архива Југославије у Београду те Регионалног архива Републике Српске у Зворнику.

- Овом изложбом жељеле смо да публику поведемо на сентиментално путовање, посебно оне наше суграђане који су свој животни пут започели у нашој Гимназији - додала је Лазићева.

Гимназија "Филип Вишњић" је, поводом јубилеја, добила и своју поштанску маркицу која ће бити пуштена у саобраћај 19. септембра.