latinica  ћирилица
12/09/2019 |  21:46 ⇒ 22:11 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Желе обрачун са Српском, а БиХ ће претрпјети највећу штету

Неформирање власти на нивоу БиХ и условљавање АНП-ом од стране СДА и хрватског члана Предсједништва БиХ Жељке Комшића само мрцвари БиХ, истакла је у интервјуу за РТРС предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

- То показује да они желе политички обрачун са Српском, а морају знати да ће БиХ претпјети највећу штети - нагласила је она.

Навле је да грађани Српске имају своја права која хоће да се поштују и да их нико не ремети у државној заједници као што је БиХ која је децентрализована.

- Док год је БиХ овако конципирана, ми ћемо то морати да испоштујемо - поручила је Цвијановићева.

Изјавила је да је у БиХ на сцени политичка и финансијско-економска блокада.

Она је појаснила да се кроз политичку блокаду настоји нанијети политичка штета, узурпирати права грађана да имају представљање у складу са својом израженом вољом на изборима, односно са изборним резултатима.

- Када кажем финансијско-економска блокада ту мислим на блокаду чија је намјера да се угуши живот у Републици Српској, што се неће десити јер ми имамо довољно своје аутономије, ауторитета и стабилности. Зато и чувамо ту стабилност да можемо да будемо функционални и извршавамо своје обавезе према грађанима - истакла је Цвијановићева за РТРС.

Говорећи о Годишњем националном програму, Цвијановићева је истакла да је то један политички трик који се поставља као услов пред СНСД који има јасан став о томе.

- СДС и ПДП који су на власти на нивоу БиХ се декларативно залажу за војну неутралност Српске, а, са друге стране, на нивоу БиХ су усвајани документи који препознају то кретање ка НАТО. На њима је да одговоре да ли је АНП услов само за СНСД или се односи и на њих - рекла је Цвијановићева, која је и потпредсједница СНСД-а.

Додала је да СНСД поштује Устав БиХ и Устав Републике Српске који тачно прописују ко шта треба да ради, како је ко заступљен, представљен, као и механизме заштите стратешки важних интереса.

Она је истакла да је политичко Сарајево изабрало довољно тежак услов који може дуго да држи у блокади процес формирања власти на нивоу БиХ.