latinica  ћирилица
13/09/2019 |  09:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Трамп обећао да ће заштити Други амандман

Амерички предсједник Доналд Трамп обећао је да ће заштитити Други амандман, којим се грађанима САД дозвољава посједовање оружја, неколико сати након што се састао са највишим савјетницима како би расправљали о мјерама контроле оружја.
Доналд Трамп (Фото: @Newsweek) - Фото: Тwitter
Доналд Трамп (Фото: @Newsweek)Фото: Тwitter

У разговору са новинарима прије одласка у Балтимор, Трамп је инсистирао да је током расправе "постигнут велики напредак" у оквиру безбједносних провјера појединаца.

Међутим, јасно је ставио до знања да се плаши бијеса присталица оружја, сугеришући да притисак демократа за нове мјере контроле оружја послије овог љета, током којег се догодило више масовних пуцњава, може бити само "завјера", преноси АП.

- Постоји могућност да је ово само завјера да вам одузме оружје - рекао је Трамп.

Касније је у Балтимору додао да демократе желе да одузму оружје Американцима који поштују законе, како би били потпуно беспомоћни кад неко уђе у њихову кућу са пиштољем.

Ниједан демократски кандидат није предложио да се Американцима одузме све оружје, иако је бивши конгресмен Тексаса Бето О'Рурк рекао током демократске дебате у четвртак увече да подржава обавезни програм откупа оружја попут АК-47.

У склопу тог програма влада од грађана откупљује легално или илегално оружје, како би се смањило наоружање цивила.

Званично саопштење о предсједниковом плану очекује се већ сљедеће недјеље.