latinica  ћирилица
13/09/2019 |  09:18 | Аутор: СРНА

Важно што Ватикан не признаје самопроглашено Косово

Свака држава која не признаје самопроглашено Косово важна је, а нарочито Ватикан, који има велики утицај и углед, изјавио је бивши амбасадор Србије у Ватикану и Унеску Дарко Танасковић.
Дарко Танасковић (фото: sveosrpskoj.com) -
Дарко Танасковић (фото: sveosrpskoj.com)

- Ватикан је држава са великим угледом и моралним ауторитетом у католичком свијету, добро је обавијештена, зна шта ради и шта су њени интереси - рекао је Танасковић за РТС.

Он је подсјетио да је у својим првим извјештајима након што је отишао у мисију у Ватикан био готово сигуран да они неће признати самопроглашено Косово због многих разлога и начина на који се сагледавају међународни односи.

Танасковић је навео да је један од разлога и то што за разлику од већине других западних држава, Ватикан питање самопроглашеног Косова сагледава у оквиру сучељавања исламског и хришћанског свијета.

Према његовим ријечима, и јуче приликом разговора предсједника Србије Александра Вучића у Ватикану било је јасно да се тај аспект узима у обзир, али постоје и многи други разлози због којих Ватикан не мијења свој став.

Танасковић је напоменуо да Ватикан држи све канале отворене да би био информисан, али то нема везе са признањем, како то често настоји да прикаже Приштина, која врши "приличан притисак" и сама, и посредством покровитеља да оствари већи утицај у Ватикану.

Он је рекао да је на чисто политичком плану утицај Ватикана данас нешто мањи него раније, што не значи да га нема и да не би требало водити рачуна о томе.

Када би Ватикан признао Косово, Танасковић истиче да би то сигурно утицало на поједине латиноамеричке државе, које ипак имају и неке друге разлоге за своје одлуке.

Он је навео да је доласком папе Фрање у свијету порастао морални аспект утицаја Ватикана, те да његова активна међународна политика доприноси да на ванцрквеном плану Ватикан поново буде видљив у вези са најзначајнијим питањима савременог свијета.