latinica  ћирилица
13/09/2019 |  09:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Тедески: Србе бацамо у море, црнце линчујмо, а азијатима се смијемо

Предсједник управе Атлантик Групе, Емил Тедески, критички је говорио о збивањима у хрватском друштву, поручивши Хрватска има проблем прије свега са самом собом.

Говорећи као гост на конференцији "Подузетнички миндсет", Тедески је поручио да је Хрватска "дубоко затворена земља", те истакао да повезивање са свијетом ни најмање нема везе са одбацивањем традиције.

Указујући да Хрватска има два ресурса - људе и природу, Тедески је примијетио да људи одлазе.

- То је сјајно, само када бисмо имали идеју да се имају гдје и вратити. До уласка у ЕУ мобилност људи у Хрватској је била мизерна. Благослов је да млади људи данас могу студирати у Хајделбергу, Амстердаму... Па то је генијално. Исто тако да Европљани дођу код нас. Но ми кад видимо црнца, ми желимо да га линчујемо у Сплиту. Кад чујемо да неко говори српски, ми га бацимо у море. Кад видимо азијата пред Марковом црквом, ми се још увијек смејемо и показујемо прстом. Нама је то чудно - навео је Тедески, један од најбогатијих хрватских привредника.

И вријеме је, истакао је, да се у Хрватској напокон договоримо šшта је било 1941. и 1945. једном заувијек, да би то престало да буде “покривач” свих нашšих модела, јер је то бесмислено.

- Свет се одредио, само се ми нисмо одредили јер су нечији дједови, очеви, стричеви... so what. Били су и њемачки, па су Нијемци данас најнапреднија нација у сваком погледу, прије свега у отворености, инклузивности, прихватању другачијег, сарађују са свима и немају проблема, али ми имамо проблема сами са собом - рекао је Тедески, пренио је портал Индеx.