latinica  ћирилица
13/09/2019 |  09:56 ⇒ 10:04 | Аутор: СРНА

Дрљача: Oдлука Владе додатни аргумент против одлагалишта

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача сматра да је одлука Владе Републике Српске о проглашењу Парка природе "Уна" још један аргумент за спречавање Хрватске да радиоактивни и нуклеарни отпад одлаже на локацији Трговска гора, на самој граници са БиХ.
Слапови на Уни (фото: Здравко Кудра, гледаоци репортери) -
Слапови на Уни (фото: Здравко Кудра, гледаоци репортери)

Дрљача је данас рекао Срни да су проглашењем парка природе окончане активности покренуте прије двије године.

- Захвални смо и Републичком заводу за заштиту културно-историјског и природног насљеђа јер су у року одрадили послове и омогућили да се одлука донесе прије заједничког састанка ресорних министара Хрватске и Словеније у вези са договором о заједничком одлагалишту. Одлучни смо да оспоримо намјеру Хрватске да та локација буде Трговска гора, што ће јасно бити поручено и са окупљања које Нови Град организује 27. септембра - рекао је Дрљача.

Влада Републике Српске донијела је јуче одлуку о трајном проглашењу Парка природе "Уна" која је предвиђена још просторним планом из 2015. године.

Министаркa за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић рекла је на конференцији за новинаре након сједнице да је ова одлука још један механизам заштите против одлагања радиоактивног отпада и нуклеарног горива на локалитету Трговске горе.

Хрватска намјерава да радиоактивни и нуклеарни отпад одлаже и складишти на самој граници са БиХ, на локацији Трговска гора у општини Двор, неколико стотина метара од границе са БиХ, исто толико удаљено и од подручја одакле велики број грађана БиХ користи воду за пиће, те мање од три километра од средишта општине Нови Град у Републици Српској.