latinica  ћирилица
13/09/2019 |  11:30 | Аутор: Независне

Храстова стјеница пустоши шуме и пријети воћњацима

Храстова мрежаста стјеница, инсект штеточина, појавила се у шумама у региону, па тако и у Српској, а воћари из Поткозарја страхују да би могла да се пресели и на њихове парцеле.
Храстова мрежаста стјеница - Фото: илустрација
Храстова мрежаста стјеницаФото: илустрација

Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара Српске, каже да засад није било штете на воћњацима, али воћари претпостављају да би се то могло догодити већ наредне године, односно да би у прољеће могли имати велики проблем с овим инсектима.

Код планине Козаре, подсјећа Дојчиновић, шуме су уз саме воћњаке, што је један од разлога због којег страхују.

- Стјенице су већ прешле на купину, на малину, на дивљу јабуку. Иниститут је извршио анализу, изашли су на терен и узели су узорке - рекао је Дојчиновић.

Додаје да храстових мрежастих стјеница већ има у шумама, док су воћари већ имали искуства са дрвенаром, због чега страхују да би им се и сада могло догодити слично.

- Кад им нестане хране, они прелазе на воћке. Желимо да упозоримо да се предузму неке мјере, јер је у Поткозарју интензивна воћарска производња, а окружено је шумом - навео је Дојчиновић.

Истиче да је у тој шуми доста храста, што их додатно брине.

- Бојимо се да ће то прећи на воћњаке, а то је јако скупа заштита, коју ми не можемо сами да изнесемо - закључио је Дојчиновић.

Коментаришући проблеме који су се, усљед појаве овог инсекта, појавили у шумама, он истиче да је жир отпао прије него што је требало.

- Видимо да су биљке на издисају и да им недостаје хране и воде. На једном стаблу није један инсект, него милиони. Има их по стотину на једном листу - навео је Дојчиновић те додао да сматра да је овакав проблем евидентан у цијелом региону, а на шта су утицале климатске промјене.

Александар Мацановић, портпарол Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, рекао је да су они упознати с појавом ових инсеката.

- Тражили смо детаљну информацију од предузећа Шуме РС - истакао је Мацановић и додао да очекују да ће ова информација у најскорије вријеме стићи до Министарства.

Истиче да су представници Пољопривредног институту отишли на терен и утврдиће да ли се храстова мрежаста стјеница проширила на воће или је у питању спорадична појава на храстовом дрвету, као што јој само име говори. Информације из Пољопривредног института нисмо успјели добити.

По доступним информацијама, штете од ових инсеката манифестују се у сушењу и прераном опадању листова. Подсјетимо, храстова мрежаста стјеница појавила се и на подручју Мачве, а тада је упозорено да је у питању потенцијално инвазивна врста, тако да се може очекивати њено ширење по територији читаве Србије. Иначе, овај инсект у Хрватској се појавио 2013. године.