latinica  ћирилица
13/09/2019 |  13:15 | Аутор: СРНА

Голић: Бесповратна средства за енергетску обнову 40 објеката

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изјавила је данас Срни да очекује да ће захваљујући гранту Њемачке развојне банке /КфВ/ за пројекат "Енергетска ефикасност у јавним зградама" у износу од 10 милиона евра бити енергетски обновљено више од 40 објеката широм Српске.
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

Голићева је прецизирала да је предвиђена и примјена модела за уштеде, који подразумијева да ће, на бази споразума, од крајњих корисника бити прикупљано 50 одсто вриједности очекиваних годишњих уштеда у новцу у току 10 година или док не буде враћена најмање половина почетне инвестиције.

- На тај начин биће прикупљена додатна средства за санацију објеката, а идентичан модел биће примјењиван и у наставку пројекта Свјетске банке - рекла је Голићева.

Говорећи о јучерашњој одлуци Владе Републике Српске о прихватању грант средстава КфВ за пројекат "Енергетска ефикасност у јавним зградама" у износу од 10 милиона евра, Голићева је истакла да је ова банка грант средства додијелила само Српској.

- То је вјероватно учињено први пут код инвестиционих пројеката јер се средства најчешће додјељују за БиХ, па се онда дијеле на ентитете. Овај грант је резултат напора које је Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију улагало дуже од три године, а добра сарадња са КфВ и Свјетском банком у области енергетске ефикасности и остварени резултати су омогућили добијање 10 милиона евра бесповратних средстава - навела је Голићева.

Према њеним ријечима, овај грант не прате никакви услови у погледу додатног кредитног задуживања.

- Влада Републике Српске суфинансираће пројекат у износу од 15 одсто вриједности гранта, односно 1,5 милиона евра. Та средства биће обезбијеђена у оквиру буџета Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију за период трајања пројекта, односно од 2020. до 2023. године - појаснила је Голићева.

Она је рекла да ће Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију бити имплементациона агенција пројекта, чији је циљ побољшање енергетске ефикасности у јавним зградама.

- То би требало да допринесе заштити животне средине, смањењу глобалних климатских промјена и одрживом економском развоју Републике Српске. Пројекат ће се базирати на унапређењу мјера енергетске ефикасности првенствено школских и предшколских јавних објеката чиме ће бити побољшани услови и комфор крајњих корисника изабраних јавних објеката, остварене уштеде у буџету, те смањена потрошња енергије и емисија угљен-диоксида - навела је Голићева.

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију реализује пројекат "Енергетска ефикасност у БиХ" који се финансира путем кредитног задужења Српске код Свјетске банке.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је раније одлуку о прихватању задужења за додатно финансирање које се односи на другу фазу пројекта "Енергетска ефикасност у БиХ" у износу од 10 милиона евра.

- То ће омогућити кориштење средстава и од осталих развојних партнера и фондова, укључујући и грант средства Зеленог климатског фонда у износу од 17,3 милиона долара јер је услов за њихово кориштење и финансијско учешће влада Републике Српске и Федерације БиХ, што ми обезбјеђујемо кроз додатно финансирање од Свјетске банке - појаснила је Голићева.

Она је подсјетила да је ова одлука у Народној скупштини донесена једногласно, што довољно говори о значају пројекта.

- Међутим, због застоја у формирању власти на нивоу БиХ не може се потписати супсидијарни уговор за овај кредит нити се споразум може ратификовати - рекла је Голићева и подсјетила да је Република Српска испунила своје обавезе.

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске при крају је реализације пројекта "Енергетска ефикасност у БиХ".

Пројекат је постао оперативан 27. маја 2015. године, када је и званично почела његова реализација, а планирано је да буде завршен 31. децембра ове године.

У оквиру овог пројекта енергетски су обновљена 32 објекта, углавном у области образовања и здравства, а укупна вриједност радова износила је око 17,3 милиона КМ.