latinica  ћирилица
13/09/2019 |  15:30 ⇒ 16:16 | Аутор: СРНА

Голић: За бањски комплекс у Слатини зна цијела Европа

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је данас да је бањски комполекс у Слатини већ постао бренд Српске, те да се за њега зна широм Европе.
Голић у Лакташима презентација "Парк пума" Слатина - Фото: СРНА
Голић у Лакташима презентација "Парк пума" СлатинаФото: СРНА

- На презентација овог љечилишта и туристичког и спортско-рекреативног комплекса која је уприличена у Швајцарској, којој сам присуствовала, гости и пацијенти из европских земаља су изразили велико интересовање за долазак и кориштење услуга у овом комплексу - рекла је Голићева новинарима у Бањи Слатина код Лакташа, гдје је присуствовала презентацији пројекта Парк-шума "Слатина".

Према њеним ријечима, да би овај комплекс био свеобухватан, Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде - сектор шума, Републички завод за заштиту културно-исторјиског насљеђа уложили су максималне напоре да би убрзали одређене процедуре и прогласили Парк-шуму заштићеним подручјем.

Она је напоменула да Република Српска има 18 заштићених подручја, што је један одсто територије коју је заштитила на свом подручју, те изразила наду да ће се тај проценат повећавати.

Голићева је нагласила да је парк-шума у Слатини први заштићени парк-шума у Српској, о чему су студију сачинила стручна лица из институција и академске заједнице, да је треће категорије и да на овом подручју има 70 врста различитих биљних група и више од 70 врста птица.

У овом парку, како је рекла, забрањена је сјеча шуме, извлачење оборених стабала без сагласности релевантних институција, забрањена је градња у стилу који није адекватан за паркове и проглашена заштићена подручја, док је санитарна сјеча могућа уз сагласност релевантих институција.

- Овај парк-шума служиће свим грађанима Српске и региона који овдје користе услуге и то ће бити туристичко-рекреативни комплекс гдје су осмишљени садржаји - навела је она.

Она је захвалила Заводу "Др Мирослав Зотовић", који је први након проглашења Парка-шуме сачинио план управљања, што говори о њиховој озбиљности.

Директор Завода за физикалну медицину и рахабилитацију "Др Мирослав Зотовић" Горан Талић рекао је да се заштићена парк-шума простире на 350 дунума, гдје су предвиђене стазе, различити садржаји за превенцију и унапређење здравља, рекреацију и спортске активности.

- То ће нам послужити да унаприједимо нашу услугу у здравственом и туристичком смислу и тиме ћемо увести нове услуге у Заводу, а то су рехабилитација пулмолошких и кардиолошких болесника, чиме ћемо повећати и унаприједити наше приходе и повећати квалитет услуга - рекао је Талиић.

Професор на планирању газдовања шумама Шумарског факултета Универзитета у Београду Милан Медаревић рекао је да је само проглашење парка-шуме почетак процеса који почиње израдом студије о вредновању заштићеног подручја, додавши да је веома важно да је она у квалитативном смислу компетентно сачињена.

Он сматра да је повољно што је шума у близини бање, а ту су и парк и вриједна инфраструктура што је, сматра он, интегрална цјелина.

Влада Републике Српске донијела је одлуку о проглашењу Парк-шуме "Слатина" 28. јула 2016. године, а на иницијативу Завода за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић". Аутор пројекта је Шумарски факултет из Београда.