latinica  ћирилица
13/09/2019 |  15:52 ⇒ 17:24 | Аутор: РТРС

Бањалука: Уговор вриједан 7,8 милиона КМ - вода за 10.000 становника (ФОТО)

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић данас је са представницима Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ и предузећа "Хидрокоп" потписао уговор вриједан 7,8 милиона КМ о изградњи водовода у више села и приградских насеља на подручју овог града у оквиру пројекта "Вода један".
Потписивање уговора - Фото: СРНА
Потписивање уговораФото: СРНА

Уговор су у име ЕБРД потписали шеф канцеларије те банке у БиХ Емануела Несел и директор бањалучке фирме "Хидрокоп" Радислав Бабић.

Радојичић је појаснио да је "Вода један" прва фаза великог пројекта укупне вриједности од 25 милиона КМ предвиђених за улагања у системе водоснабдијевања.

- Ти системи треба да обезбиједе стабилно водоснабдијевање за више од 95 одсто становништва на подручју цијелог града. Дио средстава биће усмјерен и у канализациону мрежу - рекао је Радојичић новинарима након потписивања уговора.

Он је навео да у пројекту "Вода један" аранжаман са ЕБРД износи четири милиона евра, а о том задужењу Скупштина града донијела је одлуку љетос.

- Истовремено је по процедурама ЕБРД текао избор извођача радова. То је компанија `Хидрокоп`, која је најреферентнија у области водоснабдијевања и канализације - рекао је Радојичић.

Радојичић је рекао да се пројекат "Вода један" односи на више од 2.000 домаћинстава на различитим крајевима града, односно 10.000 становника.

- Пројекат `Вода један" радимо из система `Црно врело`, подсистем `Звијезда`, који у једном правцу усмјерава воду у насеља Славићка и Радосавска, у дужини од десетак километара цјевовода. Други крак иде према насељима Горња Пискавица, Клупе и Караула - појаснио је Радојичић.

Он је навео да радови у оквиру овог пројекта подразумијевају подсистем у насељу Бронзани Мајдан, а у првој фази биће изграђен резервоар и први цјевоводи према том подсистему.

- У Лазареву и Крминама предвиђени су мањи водоводи, док је за насеље Лауш предвиђено неколико локација за изградњу канализације, која почиње од главног колектора у Карађорђевој улици, па на обје стране насеља - рекао је Радојичић.

Радојичић је додао да је планиран и завршетак водоснабдијевања за насеље Чесма, док ће у насељу Врбања бити изграђен водовод за висинске дијелове насеља Зелени вир.

Он је рекао да су спремни и пројекти "Вода два" и "Вода три", који се односе на водоснабдијевање и изградњу канализације за неколико десетина хиљада становника.

Радојичић је захвалио ЕБРД-у за сарадњу, подсјећајући на постојеће партнерство кроз пројекат даљинског гријања.

Он је додао и да се радује сарадњи са предузећем "Хидрокоп".

Шеф Канцеларије ЕБРД-а у БиХ Мануела Несел рекла је да ово врло важан пројекат за ту банку, истичући да је Бањалука лани постала дио групе "зелени градови", чији је један од сегмената и унапређење услуге водоснабдијевања.

Несел је захвалила донаторима укљученим у овај програм, посебно Влади Аустрије која је путем ове банке помогла израду Акционог плана "Зелени град".

Она је изразила наду да ће овај пројекат бити брзо и успјешно спроведен.

Директор бањалучке фирме "Хидрокоп" Радислав Бабић рекао је новинарима да је рок за извођење радова 18 мјесеци, а почетак је најављен за октобар.

- Имамо око 56 километара водоводне мреже разних профила цијеви, канализационе мреже, затим резервоар за питку воду од хиљаду кубика у Бронзаном Мајдану, те резервоар од 500 кубика у Чесми са пумпним станицама и комплетним системом - рекао је Бабић.