latinica  ћирилица
13/09/2019 |  15:57 ⇒ 21:18 | Аутор: РТРС

Приједор: Сједницу Скупштине града напустили чланови ДНС-а

Сједницу Скупштине града Приједора напустили су чланови Одборничког клуба ДНС-а.

Као разлог за овакав потез наводе то што Скупштина наставља рад, иако се још не зна да ли је покренут управни поступак у вези са одлукама које је оспорила Влада Српске.

Влада је раније оспорила одлуке о именовању нове Комисије за избор и именовања и новог Одбора за жалбе. Скупштина је на прошлој сједници прихватила став Владе и укинула поменуте одлуке.

ДНС тражи да се до изјашњавања Владе о прихватању укидања одлука не одржавају сједнице, јер је то, како кажу, срљање у незаконитост.

Зато су данас напустили скупштину.

- Ми немамо информацију да ли је покренут спор. Ако јесте, ми морамо да сачекамо рјешење тог спора. Ако није, онда ће замјеник правобраниоца да образложи свој став зашто није покренуо управни спор, а био је овлаштен да то уради - каже Валентина Совиљ, замјеник шефа клуба одборника ДНС-а.

Скупштину нису напустили само одборници ДНС-а него и три начелника одјељења у Градској управи из редова ДНС-а као и градоначелник Миленко Ђаковић.

У приједорском СНСД-у кажу да је ово доказ некоректног рада.

- Градоначелник се овим чином сврстао на страну гласача и чланова ДНС-а и ми сматрамо да је градоначелник градоначелник само чланова ДНС-а и тих грађана. Жао нам је зато што, као што знате, СНСД је пуним капацитетом подржао градоначелника - истиче Далибор Павловић, шеф клуба одборника СНСД-а.

- Ми нисмо жељели даље да дајемо легитимитет својим присуством незаконитом раду скупштине а упозоравали смо све вријеме рада да се, поред броја гласова, мора водити рачуна и о законитости - нагласио је градоначелник Приједора Миленко Ђаковић.

Прихватањем одлуке Владе враћен је стари састав Комисије за избор и именовања из 2016. године.

Одлука о новом именовању у складу је са пословником и статутом, тврди шеф Клуба одборника СНСД-а Далибор Павловић.

- Предсједник је послао допис свим политичким партијама да доставе своје приједлоге. Све политичке партије су доставиле осим ДНС - додао је Павловић.

Без обзира на одсуство ДНС-ових одборника, осамнаест присутних поново је изабрало нове чланове, јер, како кажу, стара одлука о именовању из 2016. коси се са Статутом скупштине.