latinica  ћирилица
13/09/2019 |  17:29 | Аутор: СРНА

Додик - Вучић: Наћи начин за уређење куће Гаврила Принципа (ФОТО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Србије Александар Вучић данас су током посјете родној кући Гаврила Принципа у селу Обљај у Босанском Грахову истакли да ће у наредном периоду бити пронађен начин за њено додатно уређење, као и побољшање прилаза.
Вучић и Додик у кући Гаврила Принципа - Фото: РТРС
Вучић и Додик у кући Гаврила ПринципаФото: РТРС

Вучић, који се током посјете кући Гаврила Принципа уписао у књигу сјећања, навео је да ће Србија увијек помагати народу Грахова и овог краја.

- Увјерен сам да српски народ никада неће заборавити јуначко дјело Гаврила Принципа - написао је Вучић.

Вучић посјетио родну кућу Гаврила Принципа (Фото: РТРС)

Додика, Вучића, генералног секретара предсједника Србије Николу Селаковића, министра финансија Србије Синишу Малог, те замјеника предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Николу Шпирића током посјете је дочекао делегат из реда српског народа у Дому народа Парламента ФБих Душко Радун.

У кући Гаврила Принципа одржан је и историјски час.

Један од потомака Гаврило Миле Принцип је током обиласка Вучићу и Додику показао и филџан који је поново враћен у кућу Гаврила Принципа.

Додик и Вучић у Грахову (Фото: РТРС)

Предсједник Србије посјетио је и трочлану породицу Принцип, која живи поред куће Гаврила Принципа, а даривао је дјецу из породице Чеко из села Обљај.

Радун је на крају Додику и Вучићу уручио поклоне.

Обновљена родна кућа Гаврила Принципа свечано је отворена 28. јуна 2014. године, поводом стотину година од почетка Првог свјетског рата.

Милорад Додик у кућа Гаврила Принципа (Фото: РТРС)

Одбор за обнову куће Гаврила Принципа изразио је захвалност тадашњем предсједнику Републике Српске Милораду Додику, Удружењу "Принцип Српски" из Новог Сада и Заједници Срба из Милвокија, који су материјално помогли обнову.

У доњем дијелу куће отворена је музејска поставка о Гаврилу Принципу, док је у горњем реконструисан намјештај из времена у којем се у њој становало.

Испред куће је тада откривена и спомен-биста Гаврилу Принципу.