latinica  ћирилица
13/09/2019 |  17:53 ⇒ 14/09/2019 | 07:59 | Аутор: РТРС

Ускоро почетак разговора са Гаспромом о краку Турског тока кроз Српску

Представници Института за грађевинарство Бањалука информисали су министарку Голић данас да је Нацрт плана парцелације за ауто-пут и гасовод од Вукосавља до Брчког и од Брчког, Бијељине до Раче завршен и спреман да буде стављен на јавни увид.

Овај план веома је значајан за будућу трасу гасовода Турски ток кроз Републику Српску и један је од услова за почетак рјешавања имовинских питања. Ускоро би требало да почну опсежни разговори са руском компанијом "Гаспром".

Припреме за трасу гасовода кроз Републику Српску теку по плану, тврде у предузећу "Гас Рес". Завршен је нацрт парцелације за аутопут,а самим тим и гасовода који ће до коначног усвајања у Скупштини, проћи јавни увид и Владу.

- Усвајањем тог плана стварају се услови за израду студије изводљивости, идејног пројекта, главног пројекта и исходовање грађевинске дозволе - рекао је Љубо Гламочић, директор предузеца "Гас Рес".

Крак руског гасовода Турски ток кроз Републику Српску требало би да иде из Србије трасом од Бијељине до Бањалуке, Приједора и Новог Града и прати будући аутопут. Опсежнији преговори представника Српске и компаније Гаспром почиње крајем септембра.

- Прошле недјеље сам се састао са компанијом која је задужена од Гаспрома да ради бизнис план, ми смо им дали већ неке информације - истакао је Душко Перовић, шеф Представништва Републике Српске у Русији.

Планирано је да крак гасовода Турски ток иде кроз Бугарску, што одговара и Србији и Републици Српској. Подсјећамо да су се раније Бугари повукли из пројекта Јужни ток.

А осим повољнијег геополитичког положаја и енергетске сигурности, гасовод Турски ток донијеће корист и привреди и повећању домаћих и страних инвестиција, сагласни су стручњаци.