latinica  ћирилица
13/09/2019 |  18:19 ⇒ 19:25 | Аутор: СРНА

Ђокић: Изазови у планирању енергетске транзиције за регионе угља

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић присуствовао је данас у Варшави састанку Платформе за регионе угља у транзицији на којем су представљени изазови са којима се сусрећу представници региона угља у планирању и спровођењу енергетске транзиције.
Петар Ђокић у Варшави - Фото: РТРС
Петар Ђокић у ВаршавиФото: РТРС

Из ресорног министарства саопштено је да су представници региона угља учесницима догађаја представили перспективе и виђење о томе који су, према њиховом мишљењу, главни приоритети за владе и међународне партнере, којих морају бити свјесни.

Представници региона угља су на састнаку изнијели и своје виђење о томе како су они, као заинтересоване стране, почели са енергетском транзицијом у регионима угља из којих долазе и које су важне лекције научили.

Састанак Платформе за регионе угља у транзицији организовао је секретаријат Енергетске заједнице, Свјетске банке и Европске комисије.

Платформа за регионе угља покренута је у децембру 2017. године од Европске комисије, а покрива 41 регион у 12 земаља ЕУ и окупља све релевантне актере из тих земаља, омогућавајући им размјену мишљења о заједничким питањима, изазовима и рјешењима на пољу енергетске заједнице.