latinica  ћирилица
13/09/2019 |  18:40 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Дани сјећања у Дрвару (ФОТО)

У Дрвару је у току централна академија Дани сјећања, у помен на све српске жртве страдале у ратовима током 20. вијека.
Дрвар - Фото: РТРС
ДрварФото: РТРС

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је истакао да је 13. септембар важан дан за српски народ,

- Историјски не само због догађаја 1995. године него зато што је овдје данас предсједник Србије. Дошли смо да кажемо да јесмо и да ћемо бити са вама у свим будућим временима и процесима. Српски народ је народ слободе - рекао је Додик.

Поносан сам да могу да представљам Србију овдје у Дрвару. Знам колико ваша срца куцају за Србију, истакао је на централној академији у Дани сјећања у Дрвару, предсједник Србије Александар Вучић.

Епископ бихаћко-петровачки Сергије поздравио је долазак српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Србије Александра Вучића у Дрвар.

- Ваш долазак овдје је потврда да никада нећемо бити остављени, То што остајемо овдје је највећи пораз оних који су нас хтјели протјерати, а да бисмо остали и опстали потребна нам је ваша помоћ - додао је епископ Сергије.

Дани сјећања Дрвар (Фото: РТРС)

Начелница општине Дрвар Душица Рунић поручила је да је ова општина српско свјетло у Федерацији БиХ.

- Хвала што се вечерас са нама да се заједно сјетимо и обиљежимо страдање Срба у западнокрајишком општинама. Тринаести септембар је један од најтужнијих дана у историји Дрвара. То је дан када смо морали напустити своја огњишта. Уточиште смо нашли у Србији и у Српској и на томе ћемо вам увијек бити захвални - рекла је Рунићева додавши да је сада живот Срба у Дрвари и ФБиХ непрестана борба.

Додала је да су, захваљујући помоћи владе Србије на рачун ове општине, од данас оперативна средства за разне пројекте у износу од два милиона КМ.

 Дани сјећања Дрвар (Фото: РТРС)

Тим поводом, отворена је изложба "Опомена", посвећена страдању Срба од 1991. до 1995. године.

Дани сјећања Дрвар (Фото: РТРС)

Академији ће, између осталих, присуствују српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и предсједник Србије Александар Вучић.

Дрвар (Фото: РТРС)

Додик и Вучић обишли су данас и родну кућу Гаврила Принципа у Грахову.

Званичници су посјетили и дјечији вртић "Мајка храброст" , а потом се састали и са начелницима општина, посланицима у Парламентарној скупштини БиХ и делегатима у Дому народа Парламента Федерације БиХ.

Предсједник Србије рекао је током боравка у Дрвару да ће Србија помоћи овој општини са милион евра.