latinica  ћирилица
13/09/2019 |  22:34 ⇒ 22:34 | Аутор: РТС

Откривен пар "гигантских мјехура" у средишту Млијечног пута (ФОТО)

Међународни тим који користи Јужноафричку опсерваторију за радио астрономију и "MeerKAT" телескоп, саопштио је да је открио пар огромних мјехура у средишту Млијечног пута, који изгледају као велики пјешчани сат.
Гигантски мјехури (Фото: SARAQ/Oxforf) -
Гигантски мјехури (Фото: SARAQ/Oxforf)

Научници сматрају да је то једна од највећих структура која је икада запажена у нашој галаксији и да је вјероватно резултат високоенергетске ерупције која се догодила у близини супермасивне црне рупе Млијечног пута, прије више милиона година. 

Упркос томе што већ дуго постоји у нашој матичној галаксији, тек је недавно могуће уочити је, захваљујући напредним инструментима телескопа, који могу детектовати радио емисију чак и кроз густе облаке свемирске прашине.

Научници су у новом раду објављеном ове недјеље у часопису Nature описали структуру у облику пјешчаног сата. Како су навели, дугачка је на стотине свјетлосних година.

- Средиште наше галаксије је релативно мирно у поређењу са другим галаксијама са врло активним централним црним рупама - рекао је Ијан Хејвуд са Универзитета у Окфорду, главни аутор студије.

Упркос томе, централна црна рупа Млијечног пута може, с времена на вријеме, постати нетипично активна. Могуће је да је једна таква активност покренула догађаје који су резултурали конструкцијом налик на пјешчани сат, објаснио је Хејвуд.

Према мишљењу чланова истраживачког тима, ново откриће би могло помоћи у рјешавању претходних мистерија, пружајући одговоре о природи и настанку магнетних филамената који су примјећени још осамдесетих година прошлог вијека.

Ове структуре су дуге десетине свјетлосних година и широке су једну свјетлосну годину.

- Радио мјехури откривени "MeerKAT-om", сада могу да расвијетле порејкло филамената - рекао је Фархад Јусеф-Задех са Универзитета "Northwestern".

Више од 100 филамената је у релацији са новооткривеним мјехурима. Тим научника је вршио ултра-прецизна осматрања центра наше галаксије помоћу откривши да су "мјехури - близанци" скоро једнаки и по обиму и по облику, што сугерише да су настали током насилног праска.

- Ови огромни мјехури до сада су били сакривени одсјајем изузетно свијетлих радио емисија из центра галаксије - рекао је Фернандо Камило из Јужноафричке астрономске опсерваторије у Кејптауну.

Овим неочекиваним открићем постали смо свједоци манифестовања процеса као што су галактичко одливање енергије и материје у Млијечном путу, додао је Камило.