latinica  ћирилица
14/09/2019 |  11:32 ⇒ 16:56 | Аутор: СРНА

Галић: Нови мигрантски талас довео би до колапса система

Директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић изјавио је да БиХ није спремна за нови мигрантски талас, који ће услиједити ако Турска отвори своје границе и дозволи избјеглицама из Сирије да крену према ЕУ.
Мигранти - Фото: ТАНЈУГ
МигрантиФото: ТАНЈУГ

- Догодио би се потпуни колапс система, прво у безбједносном смислу. Ипак, сигуран сам да би се слично догодило и у земљама региона, а могуће и у цијелој Европи - рекао је Галић.

Директор Граничне полиције каже за "Вечерњи лист", издање за БиХ да се БиХ већ три године налази у ванредној ситуацији због повећаног прилива миграната, а власт није реаговала на адекватан начин.

Галић је појаснио да им по Правилнику о уређењу Граничне полиције, који је предвиђен за рад у нормалним условима, још увијек недостаје 375 службеника.

- Морали су бити измијенити закони. Ријеч је о законима о полицијским службеницима, Граничној полицији, кретању и боравку странаца и азилу. То су основне полуге у рукама полицијског службеника како би се на адекватан начин могао супротставити ванредним околностима. БиХ је ту потпуно заказала - нагласио је Галић .

Према његовим ријечима, помоћ Граничној полицији пружају Дирекција за кординацију полицијских тијела, Агенција за истраге и заштиту, те Министарство унутрашњих послова Републике Српске, договорена је и сарадња и са кантоналним министарствима, док је ту сарадњу једино одбио Унско-санки кантон.

На изјаве министра безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драгана Мектића да би због проблема са мигрантима на граници са Хрватском могло доћо до конфликта са том земљом, Галић сматра да је ријеч о неозбиљној изјави, те да је готово немогуће да до конфликта дође.

- Најважније је да сви радимо свој посао - закључио је Галић.