latinica  ћирилица
14/09/2019 |  15:19 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Регионална пољопривредна изложба и сајам Рогатица 2019

У Рогатици је отворена 55. регионална пољопривредна изложба и сајам "Рогатица 2019". Сајам је окупио 80 излагача који живе на потезу од Рудог до Калиновика.
Сајам пољопривреде, Рогатица - Фото: РТРС
Сајам пољопривреде, РогатицаФото: РТРС

На овогодишњем сајму највише пажње привукли су произвођачи кромпира. Драган Џида из Рогатице годишње произведе четири тоне кромпира по једном дунуму земље, а његово сјеме је најбоље оцијењено на данашњој изложби.

- Излажемо меркантилни кромпир и сјеменски, а бавимо се и производњом сјеменског кромпира, стока, овце. Заступили смо све гране што сеоско домаћинство треба да има - рекао је Џида.

Пољопривредни институт Републике Српске сваке године користи сјеме овог произвођача за анализу јер се његов кромпир сврстава међу најквалитетније у Српској, а и шире.

- Увозимо огромне количине и значајне девизе се одлијевају за набавку сјеменског кромпира, а видимо да имамо вриједне произвођаће који у овом агроеколошким условима могу да остваре изузетно добре приносе, добар квалитет производа и да могу да понуде тржитву квалитетан сјеменски кромпир - сматра Војислав Тркуља директор пољопривредног института Републике Српске.

Осим произвођача кромпира сајму су присуствовали и узгајивачи крупних и ситних грла стоке. Игор Планојевић прије непуне три године почео је са 30 грла коза, а данас их има троструко више.

- Убијеђен сам да долази вријеме када ће село поново доћи до изражаја и препоручио бих свим младим људима који имају услове да се баве пољопривредном производњом - истакао је Планојевић.

Локална власт чини све како би мјештани Рогатице и околних села наставили традицију бављења пољопривредом по којој су надалеко познати.

Укупан наградни фонд на овогодишњој изложби износи 24.500 КМ а сајам је у потпуности финансиран средствима општине Рогатица.