latinica  ћирилица
15/09/2019 |  10:57 ⇒ 15:57 | Аутор: СРНА

Лес: БиХ лакше разбити него направити унитарном

Директор агенције "Нова Европа" Тимоти Лес изјавио је да Срби и Хрвати имају огромну предност над Бошњацима, када се уклони Запад из те једначине, те да је лакше разбити БиХ него је направити унитарном.
Тимоти Лес (aрхивска фотографија) - Фото: РТС
Тимоти Лес (aрхивска фотографија)Фото: РТС

Лес је рекао да је подјела стварањем федералне државе попут Белгије нормална у подијељеним мултиетничким државама у Европи, што би био оптималан сљедећи корак за БиХ.

Према његовим ријечима, ако САД желе да стабилизују БиХ, постоји јасан пут који морају направити, али је проблем што су Бошњаци предани идеји БиХ као унитарне државе и неће да прихвате већу аутономију Срба и Хрвата.

- Једном кад се Запад уклони из једначине, Срби и Хрвати имају огромну предност над Бошњацима, јер им је далеко лакше разбити БиХ него Бошњацима направити, али таква акција захтијева активну сарадњу Срба и Хрвата - рекао је Лес за портал "direktno.hr".

Он је указао и на очигледну везу између Косова и БиХ преко Србије, те оцијенио како није незамисливо да ће, ако Косово покрене формално уједињење са Албанијом, Србија бити присиљена на анексирање сјевера покрајине, што ће довести до "војног супростављања Албанцима и протјеривања Срба на југу Косова".

- То би створило генерацијску прилику да се Република Српска одвоји од остатка Босне и понуди Србији као надокнаду за губитак Косова, а Хрвати у БиХ неће бити далеко иза - навео је Лес.

Он сматра да би САД, уколико би се догађаји на Косову прелили у БиХ и Сјеверну Македонију, морао преузети водећу улогу, те оцијенио да би била два могућа начина да се ријеши ситуација.

Лес је навео да би први био обновити БиХ, уз огромне напоре и трошкове, у веома неповољном геополитичком окружењу, а други да прихвати стварност дезинтеграције БиХ и Сјеверне Македоније и усмјери напоре на управљање посљедицама, уз помоћ ЕУ.

- То је, претпостављам, и план САД - оцијенио је Лес.