latinica  ћирилица
15/09/2019 |  11:47 ⇒ 11:47 | Аутор: СРНА

Стевановић: Неспроводива декларација која доприноси даљој радикализацији

Замјеница предсједника Демоса Споменка Стевановић оцијенила је Програмску декларацију СДА која предвиђа "републику БиХ" као нешто што је неспроводиво, што ће допринијети погоршању политичких односа и даљој радикализацији.

- То је покушај унитаризације, централизације БиХ и враћање стања у оно од прије рата. Све оне ствари које враћају су и довеле до рата - изјавила је Стевановићева Срни.

Она је додала и како је таквим потезом разочарана, јер је декларација донесена у лошем политичком моменту и само ће допринијети погоршању политичких односа, даљој радикализацији, али није изненађена будући да је то наставак континуитета политике СДА и Бакира Изетбеговића.

Стевановићева је напоменула да је декларација и политички став на који свака странка има право, али сматра да они, којима су пуна уста БиХ, највише, доприносе њеној дестабилизацији.

- Према мом мишљењу, то је `што је баби мило, то јој се и снило`, потпуно неспроводиво у пракси и све супротно Дејтонском мировном споразуму - рекла је Стевановићева.

Она сматра да БиХ има шансе уколико се буде поштовао Дејтонски мировни споразум и буде било договора и уважавања интересе три народа, два ентитета.

Стевановићева је рекла и да је није изненађена тиме што је Изетбеговић ратне команданте тзв. Армије БиХ против којих се воде процеси због злочина над Србима назвао "угледнима" који пролазе "правосудну глоготу".

Према њеним ријечима, то је наставак политике СДА, стални покушаји да се представи да су у рату у БиХ жртве били Бошњаци, а други агресори, што показује и рад Суда и Тужилаштва БиХ.

- Злочинаца и жртава је било на свим странама. Док сви не будемо признали истину, вртићемо се у круг у БиХ - рекла је Стевановићева.