latinica  ћирилица
15/09/2019 |  11:56 ⇒ 19:35 | Аутор: СРНА

Вучић: Србија ће дати свој суд о декларацији СДА

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да ће Србија дати свој суд о Програмској декларацији СДА, којом је предвиђена промјена Устава и успостављање "републике БиХ" и указао да би свака врста игре око рушења дејтонских принципа значила велике проблеме.
Александар Вучић - Фото: СРНА
Александар ВучићФото: СРНА

Вучић каже да је Програмска декларација СДА много важнији документ него што би неко да је представи и да ће се Србија озбиљно односити према томе.

- Ми смо једна од земаља потписница која је гарант провођења Дејтонског мировног споразума и нама су мир и стабилност најважнији. Свака врста игре око рушења дејтонских принципа значила би велике проблеме за сваког од нас - рекао је Вучић новинарима.

Он истиче да свако рјешење у БиХ мора бити резултат договора српског, хрватског и бошњачког народа, јер све друго не би водило у правом смјеру.

Вучић каже да не жели напречац да даје оцјене о Програмској декларацији СДА, те додао да се Србија никада није мијешала у односе у БиХ, ни када је било ријечи о уласку у НАТО, баш као што се није мијешала ни у Сјеверној Македонији и Црној Гори.

Конгрес СДА усвојио је синоћ Програмску декларацију у којој се наводи да је примарни и дугорочни циљ ове странке усвајање устава којим би БиХ била дефинисана као демократска, регионализована, правна и социјална држава под називом "република БиХ", са три нивоа власти - државним, регионалним и локалним.